Το καρνάγιο στην Αρμένη της Σαντορίνης, στις ” Ναυτικές τέχνες των Κυκλάδων”

Χαρά Καπότου

Να πλοηγηθείτε στην Σαντορίνη του παρελθόντος και του σήμερα προτρέπει στην σελίδα του σε κοινωνικό δίκτυο, το δίκτυο Αρχιπελάγους παρουσιάζοντας το καρνάγιο στην Αρμένη της Σαντορίνης, στο πλαίσιο των ” Ναυτικών τεχνών των Κυκλάδων.

Η Αρμένη, κατά μήκος της νότιας ακτής της βορειοδυτικής πλευράς της Σαντορίνης, κάτω από τον οικισμό της Οίας, ήταν κάποτε ένας πολυσύχναστος κόμβος για τις κοινότητες των ξυλοναυπηγών και των ψαράδων.

Σήμερα, αυτή την ιστορία μαρτυρούν οι μονάδες αποθήκευσης σκαφών και αλιευτικού εξοπλισμού που είναι λαξευμένες στον χαρακτηριστικό ηφαιστειακό βράχο του νησιού. Με την πάροδο του χρόνου, και καθώς ο τουρισμός μεταμόρφωσε το νησί, ορισμένες από αυτές τις μονάδες μετατράπηκαν σε ενοικιαζόμενα δωμάτια, ενώ μερικές εξακολουθούν να εξυπηρετούν τις ανάγκες των ντόπιων ψαράδων.

Το Καρνάγιο στην Αρμένη της Σαντορίνης παρουσιάζεται από το  Δίκτυο Αρχιπέλαγος στις  «Ναυτικές Τέχνες των Κυκλάδων», προσκαλώντας σας να γνωρίσετε τις Κυκλάδες από διαφορετική οπτική και να φανταστείτε ένα εναλλακτικό για αυτές μέλλον.

Σας προτρέπει να περιηγηθείτε στην Αμοργό, τα Κουφονήσια, την Πάρο, τη Σαντορίνη και τη Σύρο μέσα από έναν διαδραστικό ψηφιακό χάρτη και να εξερευνήσετε εικόνες, ήχους και αφηγήσεις καθώς συναντάτε τους καραβομαραγκούς, τους ψαράδες και τους ναυτικούς των νησιών.

Πώς διαμορφώνει η θάλασσα την κυκλαδική ταυτότητα και κουλτούρα; Τί σηματοδοτούν οι ναυτικές τέχνες για το μέλλον των Κυκλάδων; Μπορούν η ξυλοναυπηγική, η αλιεία μικρής κλίμακας και η ναυτιλία να συμβάλλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη των νησιών του Αιγαίου;

Στη διασταύρωση Ευρώπης και Ασίας, το αρχιπέλαγος του Αιγαίου αποτελεί διαχρονικά σταυροδρόμι για ναυτικούς, ταξιδιώτες και μεταναστευτικούς πληθυσμούς, διαμορφώνοντας διαφορετικές κοινότητες και πολιτισμικές πρακτικές. Η ξυλοναυπηγική, η αλιεία μικρής κλίμακας και η ναυτιλία συνδέονται στενά με την κυκλαδική ταυτότητα και κουλτούρα.

Για περισσότερο από δώδεκα μήνες, στο πλαίσιο αυτού του έργου παρήχθησαν χιλιάδες φωτογραφίες τεκμηρίωσης ταξινομημένες σε 43 διακριτές συλλογές, δεκάδες ώρες επιτόπιων ηχογραφήσεων και ψηφιοποιημένων ηχογραφήσεων, τρισδιάστατα μοντέλα επιλεγμένων εργαλείων επεξεργασίας ξυλείας, καθώς επίσης πάνω από 500 ψηφιοποιημένες φωτογραφίες και σπάνια αρχειακά έγγραφα, που παρουσιάζονται σε 19 αρχειακές συλλογές, και μια σειρά ντοκιμαντέρ 12 επεισοδίων.

Το αποτέλεσμα συμπυκνώνει τις διασυνδεδεμένες ναυτικές παραδόσεις στην Αμοργό, τα Κουφονήσια, την Πάρο, τη Σαντορίνη και τη Σύρο, ανιχνεύοντας τη διαχρονική τους σχέση με τον οικονομικό και πολιτισμικό ιστό της περιοχής, αλλά και τον ρόλο τους στην κλιματική προσαρμογή, την κοινωνική συνοχή και τη διαμόρφωση ενός ανθεκτικού μέλλοντος για τις παράκτιες περιοχές των Κυκλάδων και του Αιγαίου συνολικά.

Εξερευνήστε τις Ναυτικές Τέχνες των Κυκλάδων ΕΔΩ

Πηγή


Δημοσιεύτηκε

σε

, ,

από

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *