Πόσο βαθύς είναι τελικά ο ωκεανός – Δείτε το βίντεο για να καταλάβετε

Αν και οι άνθρωποι εξερευνούν την επιφάνεια του ωκεανού εδώ και δεκάδες χιλιάδες χρόνια, μόνο το 20% περίπου του βυθού έχει χαρτογραφηθεί, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας για το 2022.

Οι ερευνητές λένε συχνά ότι το ταξίδι στο διάστημα είναι πιο εύκολο από το να βυθιστείς στον πυθμένα του ωκεανού.

Στην πραγματικότητα, «έχουμε καλύτερους χάρτες για το φεγγάρι και τον Άρη από ό,τι για τον δικό μας πλανήτη», δήλωσε ο Δρ Τζιν Φέλντμαν, ομότιμος ωκεανογράφος της NASA, ο οποίος πέρασε περισσότερα από 30 χρόνια στη διαστημική υπηρεσία.

Υπάρχει ένας λόγος που η εξερεύνηση των βαθιών θαλασσών από τον άνθρωπο ήταν τόσο περιορισμένη: Το ταξίδι στα βάθη του ωκεανού σημαίνει την είσοδο σε ένα πεδίο με τεράστια επίπεδα πίεσης όσο πιο βαθιά κατεβαίνεις που είναι ένα εγχείρημα υψηλού κινδύνου. Το περιβάλλον είναι σκοτεινό, χωρίς σχεδόν καθόλου ορατότητα. Οι χαμηλές θερμοκρασίες είναι ακραίες.

Αν νομίζετε ότι γνωρίζουμε τα πάντα για τον ωκεανό, τότε θα εκπλαγείτε

Αν νομίζετε ότι γνωρίζουμε τα πάντα για τη θάλασσα, τότε θα εκπλαγείτε να μάθετε ότι, σύμφωνα με τους επιστήμονες, το 90-95% των ωκεανών παραμένει ακόμη ανεξερεύνητο.

Ο ωκεανός είναι τόσο βαθύς που το πιο βαθύ σημείο του ξεπερνά το ύψος της πιο υψηλής κορυφής βουνού του κόσμου.

Στα 831 πόδια έχει καταγραφεί το ανθρώπινο ρεκόρ ελεύθερης κατάδυσης στην ιστορία, όπου η πίεση του νερού είναι 26 φορές μεγαλύτερη από αυτή της επιφάνειας της θάλασσας και αρκετή για να συνθλίψει τους περισσότερους ανθρώπινους πνεύμονες.

Στο βάθος των 3.280 ποδιών το ηλιακό φως δεν αγγίζει το νερό. Ακολουθεί η Midnight-Zone, όπου οι περισσότεροι υδρόβιοι οργανισμοί είναι τυφλοί. Εκεί, η θερμοκρασία ίσα που ξεπερνάει το σημείο πήξεως του νερού εκτός από κάποια σημεία που βρίσκονται κοντά σε υπόγειες θερμές εστίες και μπορούν να αγγίξουν θερμοκρασίες ακόμα και 800F.

Στα 9.816 πόδια είναι το μέγιστο σημείο που μπορεί να κολυμπήσει ένα συγκεκριμένο είδος φάλαινας και στα 12.500 πόδια βρίσκεται το ναυάγιο του Τιτανικού. Η πίεση του νερού σε αυτό το βάθος είναι 378 φορές μεγαλύτερη από αυτήν της επιφάνειας της θάλασσας, όμως είναι ένα βάθος στο οποίο εξακολουθούν να υπάρχουν ζωντανοί οργανισμοί.

Πηγή


Δημοσιεύτηκε

σε

από

Ετικέτες:

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *