Με το που βρεθήκανε στις ψηφιακές τσέπες αγοραστών στις αρχές του 2010, τα κρυπτονομίσματα έχουν χρησιμοποιηθεί για την αγορά διαφόρων προϊόντων, από μετοχές και δίδακτρα πανεπιστημίων, μέχρι πίτσα και ακίνητα. Θέλοντας πολύ να ακολουθήσουν τις τάσεις ζήτησης, οι μεσίτες θαλαμηγών έχουν αυξήσει τις επιλογές κλεισίματος διακοπών charter με τη χρήση κρυπτονομισμάτων. Και παρόλο που αυτού του είδους οι ενοικιάσεις αποτελούν ακόμη μειοψηφία, οι περισσότεροι μεσίτες έχουν δεχτεί πως αυτού του είδους η επιλογή ανοίγει το chartering σε μια ευρύτερη – και συχνά νεότερη – πελατειακή βάση.

H Denison Yachting ήταν μία από τις πρώτες μεσιτικές εταιρείες που εισήγαγε αυτή την πρακτική, κλείνοντας το πρώτο τους charter με bitcoin το 2018. Η εταιρεία πουλάει θαλαμηγούς χρησιμοποιώντας κρυπτονομίσματα από το 2016, αλλά η ιδέα ναύλωσης σε crypto ήρθε έναν χρόνο αργότερα, το 2017 από τον ίδιο τον Πρόεδρο Bob Denison.
“Μία από τις πρώτες φορές που χρησιμοποίησα κρυπτονομίσματα ήταν το 2017. Και αυτό συνέβη όταν ήμουνα σε ταξίδι. Εγώ και μερικοί φίλοι νοικιάσαμε καταμάραν στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους και καταλήξαμε σε μια πολύ άβολη συζήτηση του ποιός χρωστάει τί”, ανέφερε ο Denison.
Μη θέλοντας να αποβιβαστούν στην Τορτολα για να πάνε σε ΑΤΜ, ένας από την παρέα πρότεινε να πληρώσει το μερίδιο του σε bitcoing και ο Denison συμφώνησε σε μία συναλλαγή που αποδείχτηκε εκπληκτικά γρήγορη και εύκολη. “Μου έστειλε αμέσως το μερίδιό του σε κρυπτονομίσματα μια Κυριακή”, λέει ο Denison. Ήταν αυτή η στιγμή που τον ενέπνευσε να υιοθετήσει αυτό το νόμισμα στην εταιρία του.

Αφότου υιοθέτησε τα κρυπτονομίσματα, η Denison Yachting έχει αποδεχτεί πάνω από πέντε συναλλαγές σε bitcoin που αφορούν πωλήσεις και charter, συμπεριλαμβανομένης μίας ναύλωσης για το My Toy, μια θαλαμηγό 41.6 μέτρων. Τα ποσά πληρώνονται στο “πορτοφόλι” της Denison μέσω της BitPay, και μετά – συνήθως – μετατρέπονται σε ευρώ. Στα πλεονεκτήματα των πληρωμών με κρυπτονομίσματα μεταξύ άλλων είναι το μεγαλύτερο απόρρητο, τα χαμηλά έξοδα συναλλαγής (1%), και η ταχύτητα των συναλλαγών, οι οποίες απαιτούν λίγα δευτερόλεπτα για να διεκπεραιωθούν χωρίς να απαιτούν την έγκριση κάποιας τράπεζας.
“Φημιζόμαστε πως είμαστε οι πρώτοι που βγάζουμε στην αγορά και χρησιμοποιούμε πολλές τεχνολογίες, αλλά το ζητούμενο στην πραγματικότητα είναι να εξυπηρετήσουμε τον πελάτη”, εξηγεί ο Denison. “Την ίδια χρονιά που ξεκινήσαμε να δεχόμαστε κρυπτονομίσματα, ανοίξαμε και έναν τραπεζικό λογαριασμό που δέχεται καταθέσεις σε 22 διαφορετικά νομίσματα. Οπότε είναι απλά μια προέκταση αυτής της ιδέας”. Μέχρι στιγμής, το κλείσιμο των charter έχει γίνει μόνο σε Bitcoin, αλλά ο Denison ελπίζει πως σύντομα οι συναλλαγές θα αρχίσουν να γίνονται και σε Ethereum, ακόμα και Dogecoin.

H Worldwide Boat είναι άλλη μία εταιρεία που προσφέρει τη δυνατότητα πληρωμής charter σε crypto. Από το 2018, οχτώ ενοικιάσεις έχουν πληρωθεί με αυτόν τον τρόπο, με charters να έχουν κλειστεί για τα Oceanfast Oculus (39 μέτρων), Heesen Sea Axis (40 μ.) και Splendor Kashmir (40 μ.). “Τα κρυπτονομίσματα αντιπροσωπεύουν το 0.5% του παγκόσμιου πλούτου σήμερα. Οπότε είναι λογικό να αποτελούν μέρος της εξίσωσης”, λέει ο Jason Carter, διευθυντής ταξιδίων και συνεργασιών στην Worldwide Boat. Ο Carter είναι πεπεισμένος πως τα κρυπτονομίσματα θα χρησιμοποιούνται ολοένα και περισσότερο στο χώρο, καθώς τόσο η αξία όσο και η ζήτησή τους έχει εκτιναχθεί τα τελευταία λίγα χρόνια.
Όπως και η Denison Yachting, έτσι και η Worlwide Boat χρησιμοποιεί το BitPay για τις συναλλαγές σε Bitcoin και σε Ethereum. Μάλιστα, τον Ιούλιο του 2021, ο μεσιτικός οίκος διεύρυνε τις υπηρεσίες του ξεκινώντας συνεργασία με την Travala, ένα διαδικτυακό πρακτορείο ταξιδίων το οποίο φέρνει σε επαφή τους πελάτες που χρησιμοποιούν κρυπτονομίσματα με θαλαμηγούς, καθώς επίσης και με ξενοδοχεία, επαύλεις, και ενοικιαζόμενα διαμερίσματα.
Με το που κερδίσαμε πρόσβαση στην βάση πελατών της Travala, υπήρξε “μια αδιάλειπτη ροή αιτήσεων για charter», λέει ο Carter ενθουσιασμένος. “Πρόσφατα κάποιος ζήτησε ένα charter αξίας 50.000 δολλαρίων για την Ελλάδα, και είχαμε ακόμα και κρατήσεις για εφταψήφια νούμερα. Συνεπώς είναι στα σίγουρα μια πολύ καλή πηγή για εμάς και θα συνεχίσουμε”.

Ποιοί να είναι όμως αυτοί οι ναυλωτές που πληρώνουν με κρυπτονομίσματα και πώς διαφέρουν από τους τυπικούς πελάτες;
“Βλέπουμε πολύ πιο διεθνή παρουσία στις αιτήσεις, από ό,τι βλέπουμε στις ΗΠΑ”, αναφέρει ο Carter, προσθέτοντας πως αυτοί οι πελάτες ζητάνε τα πάντα, από ένα μονοήμερο charter στην Ίμπιζα, μέχρι και το μεγαλύτερο σκάφος που μπορούν να αγοράσουν με Bitcoin. Ο Denison έχει παρατηρήσει μια παρόμοια τάση, την οποία βρίσκει “αξιοπερίεργη”, καθώς οι περισσότερες πωλήσεις τους σε κρυπτονομίσματα προέρχονται από πελάτες με έδρα τις ΗΠΑ.
Μια άλλη διαφοροποίηση ανάμεσα σε αυτούς που χρησιμοποιούν κρυπτονομίσματα για charter και σε αυτούς που πληρώνουν μετρητά, είναι η ηλικία. “Ο τυπικός πελάτης charter που είναι μεταξύ 45 και 60 ετών δεν χρησιμοποιεί crypto», λέει ο Carter, προσθέτοντας πως οι νεαροί αγοραστές που χρησιμοποιούν κρυπτονομίσματα είναι “πολύ καινούριοι στον τομέα. Είναι πολύ αναζωογονητικό να βλέπεις πως δεν έχουν ξανανοικιάσει κάποιο σκάφος πριν. Ο τυπικός υψηλού εισοδήματος αγοραστής συνήθως προέρχεται από ήδη πλούσια οικογένεια και έχει ξαναβιώσει αυτήν την πολυτέλεια. Με τη χρήση Bitcoin, μαθαίνουμε το chartering σε μια καινούρια νέα γενιά”.

Ο διευθυντής πωλήσεων της Ocean Independence, ο Toby Maclaurin, λέει πως η απόφαση της εταιρείας να πουλήσει μια θαλαμηγό 40 μέτρων σε κρυπτονομίσματα στο Monaco Yacht Show το 2017 ήταν αποτέλεσμα της επιθυμίας να εισέλθει σε αυτήν την καινούργια κατηγορία πελατών και να έχει πρόσβαση σε όλες τις πιθανές αγορές. Στις αρχές το 2022, η εταιρεία έκανε ένα επιπλέον βήμα με το να δέχεται κρυπτονομίσματα για όλες τις πωλήσεις θαλαμηγών και τα charters, με την υποστήριξη των ειδικών σε κρυπτονομίσματα Salamantex GmbH και VISTRA.
“Υπάρχει καινούργιος πλούτος που συσσωρεύεται σε crypto και πρέπει να μπορούμε να προσφέρουμε μια λύση σε αυτά τα άτομα ώστε να μπορούννα έχουν πρόσβαση και σε charter, αλλά και στις πωλήσεις”, λέει ο Maclaurin και προσθέτει πως “όλοι μας έχουμε προϊόντα πολύ υψηλής αξίας προς πώληση. Και όταν προσπαθούμε να τα πουλήσουμε πρέπει να σιγουρευτούμε πως έχουμε κάνει ό,τι περνάει από το χέρι μας. Τα κρυπτονομίσματα είναι ένα πολύ καλό εργαλείο για να το επιτύχουμε”.

Παρόλα αυτά, οι ναυλώσεις σε κρυπτονομίσματα αφορούν ακόμη ένα πολύ μικρό ποσοστό των κρατήσεων, και με μερικούς μεσίτες να μην έχουν ακόμη τέτοια ζήτηση, δεν υπάρχει αρκετό κίνητρο για τη διευκόλυνση τέτοιου είδους πληρωμών. “Υπάρχουν νομικά θέματα με ορισμένες συναλλαγές, ειδικά για το ποσά στα οποία αναφερόμαστε”, εξηγεί ο Carter. Και επίσης τα φιλοδωρήματα σε κρυπτονομίσματα δεν είναι ακόμα κοινώς αποδεκτά, και όπως εξηγεί ο Carter “δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε προβλήματα ή να μπερδέψουμε” κυβερνήτες και πλήρωμα.
Η Julia Simpson, συνεργάτις του πρακτορείου charter YPI, λέει ότι τα “τρελά” σκαμπανεβάσματα στις τιμές των κρυπτονομισμάτων μπορούν να μην τα κάνουν αρεστά ούτε στους πελάτες ούτε στους μεσίτες. “Πιστεύω πως υπάρχει ένας παράγοντας κινδύνου ανάμεσα στην στιγμή που κλείνεις το charter και στην στιγμή που πας το ταξίδι. Αν το κάνεις την τελευταία στιγμή, ξέρεις ότι θα πάρεις την τρέχουσα αξία, ενώ για ένα charter η τιμή μπορεί να πληρωθεί σε δόσεις με προσαυξήσεις. Συνεπώς, η χρονική περίοδος είναι κάτι το οποίο πρέπει να το σκεφτείς», συνεχίζει η Simpson.

Πάντως, “αν κάποιος ερχόταν να μας πληρώσει με κρυπτονομίσματα, σίγουρα δεν θα τον διώχναμε”, προσθέτει η Simpson. «Έχουμε δεχτεί σχεδόν κάθε είδους νόμισμα που υπάρχει, αλλά δεν έχουμε προς το παρόν ασχοληθεί πολύ με κρυπτονομίσματα”.
H πλειονότητα των brokers έχουν συμφωνήσει πως, αν και η ζήτηση ενοικίασης με κρυπτονομίσματα είναι μικρή, παρόλα αυτά είναι μια τάση που δεν μπορεί να αγνοηθεί, και ο τομέας θα βρει έναν τρόπο να προσαρμοσθεί. “Δεν είναι δουλειά των μεσιτών να λένε ναί ή όχι – αν ένας ιδιοκτήτης θέλει να αγοράσει μια θαλαμηγό με φεγγαρόσκονη, η δουλειά μας είναι να βρίσκουμε τις λύσεις, όχι να θέτουμε κανόνες”, λέει η Maclaurin.
“Τα χρήματα είναι μια αόριστη έννοια, έτσι ή αλλιώς”, προσθέτει η Maclaurin. “Υπάρχουν μόνο και μόνο – ευρώ, λίρες, δολάρια – επειδή όλοι μας συμφωνούμε πως υπάρχουν. Οπότε γιατί να είναι τα κρυπτονομίσματα διαφορετικά;”
Με πληροφορίες από το Boat International