ΕΝΑΛΙΟΝΕΝΑΛΙΟΝ
    Trending

    Απομακρύνθηκε το 17ο επικίνδυνο – επιβλαβές πλοίο από την θαλάσσια ζώνη του Οργανισμού Λιμένος Ελευσίνας AE

    27 Μαρτίου, 2023

    Ετήσια Τακτική Συνέλευση Πανελληνίου Σωματείου Ιδιοκτητών Ιστιοφόρων

    27 Μαρτίου, 2023

    Το ελληνικό νησί που αποτελούσε το βασίλειο των πειρατών

    26 Μαρτίου, 2023
    Facebook Instagram
    Facebook Instagram
    ΕΝΑΛΙΟΝΕΝΑΛΙΟΝ
    • ΑΡΧΙΚΗ
    • ΝΕΑ
    • ΘΑΛΑΣΣΙΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
      1. YACHTING
      2. ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ / ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ
      3. ΥΠΟΔΟΜΕΣ
      4. ΦΟΡΕΙΣ
      5. ΔΙΕΘΝΗ
      Featured

      Θ.Κόντες | Βελτίωση κατά 35% στην κρουαζιέρα στην Ελλάδα το 2022- Το 2025 στα επίπεδα του 2019

      ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ / ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ 7 Ιανουαρίου, 2022
      Recent

      Ετήσια Τακτική Συνέλευση Πανελληνίου Σωματείου Ιδιοκτητών Ιστιοφόρων

      27 Μαρτίου, 2023

      Τουρισμός: Πρόβλεψη για αύξηση 15% στις προγραμματισμένες πτήσεις σε σχέση με το 2019

      26 Μαρτίου, 2023

      Η απόλυτη κρουαζιέρα που πρόκειται να κρατήσει… τρία χρόνια – Οι ελληνικοί προορισμοί που θα επισκεφθεί

      21 Μαρτίου, 2023
    • ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

      Το ελληνικό νησί που αποτελούσε το βασίλειο των πειρατών

      26 Μαρτίου, 2023

      Ο φάρος και το ξωκλήσι του Αγίου Σώστη στο Μεσολόγγι

      23 Μαρτίου, 2023

      Οι εξωτικές ελληνικές παραλίες που είχαν σχέση με πειρατές

      22 Μαρτίου, 2023

      Χαλκιδική: Τέλος εποχής στο «κρυμμένο» νησάκι – Τα 100 στρ. που αλλάζουν τα πάντα

      22 Μαρτίου, 2023

      Τα 6 πιο βιώσιμα νησιά της Ελλάδας – Πρωταγωνιστής το Αιγαίο Πέλαγος

      21 Μαρτίου, 2023
    • ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ
      1. ΤΡΙΓΩΝΟ
      2. MATCH RACE
      3. ΑΝΟΙΧΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
      4. WINDSURFING
      5. KITESURF
      Featured

      Την Κυριακή η Γενική Συνέλευση της ΕΙΟ

      ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ 24 Μαρτίου, 2023
      Recent

      Την Κυριακή η Γενική Συνέλευση της ΕΙΟ

      24 Μαρτίου, 2023

      Οι εθνικές ομάδες Techno 293 Plus & Techno 293

      23 Μαρτίου, 2023

      Το Skiathos Palace Cup ανοίγει πανιά στις 5-7 Μαϊου 2023

      23 Μαρτίου, 2023
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

      Απομακρύνθηκε το 17ο επικίνδυνο – επιβλαβές πλοίο από την θαλάσσια ζώνη του Οργανισμού Λιμένος Ελευσίνας AE

      27 Μαρτίου, 2023

      Τμήμα Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών Αιγαίου

      24 Μαρτίου, 2023

      Η τραγική εικόνα μιας φάλαινας που σακατεύτηκε από πλοίο στη Μεσόγειο

      21 Μαρτίου, 2023

      Διογένης ο Απολλωνιάτης – Ο πρώτος μετεωρολόγος

      19 Μαρτίου, 2023

      Φάλαινες όρκες επιτέθηκαν σε ιστιοπλοϊκό σκάφος στο στενό του Γιβραλτάρ!

      19 Μαρτίου, 2023
    • ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
      1. TOP SAILORS
      2. ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
      3. ΝΑΥΤΙΚΗ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΑ
      Featured

      26 Μαρτίου 2012, η ημέρα που ο Τζέιμς Κάμερον καταδύθηκε στην Τάφρο των Μαριανών

      ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ 26 Μαρτίου, 2023
      Recent

      26 Μαρτίου 2012, η ημέρα που ο Τζέιμς Κάμερον καταδύθηκε στην Τάφρο των Μαριανών

      26 Μαρτίου, 2023

      Σχολή Δοκίμων Σημαιοφόρων Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής (Σ.Δ.Σ.Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ.)

      24 Μαρτίου, 2023

      ΤΊ είναι οι Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ)

      24 Μαρτίου, 2023
    ΕΝΑΛΙΟΝΕΝΑΛΙΟΝ
    ΑΡΧΙΚΗ » ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ » ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ » Οι δέκα πρώτοι περίπλοι της Γης
    TOP SAILORS

    Οι δέκα πρώτοι περίπλοι της Γης

    17 Νοεμβρίου, 2022Δεν υπάρχουν Σχόλια8 Mins Read
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp

    Αυτό που σήμερα για ένα γρήγορο πλοίο είναι υπόθεση περίπου δύο μηνών, πριν ακριβώς πέντε αιώνες, ήταν κάτι που φάνταζε ως ακατόρθωτο σε ένα Κόσμο που ακόμη το μεγαλύτερο του μέρος ήταν ανεξερεύνητο. Ο Περίπλους της Γης. Σε αυτό το κείμενο, θα αναφέρουμε τις δέκα πρώτες ναυτικές αποστολές που ολοκλήρωσαν τον γύρο του Κόσμου με τα εξής κριτήρια:  η ολοκλήρωση του κάθε περίπλου της Γης να έχει γίνει στο λιμάνι από το οποίο αναχώρησε η κάθε αποστολή, να έχει γίνει εξολοκλήρου μέσω της θάλασσας (δηλαδή να μην έχει διανυθεί κάποια χερσαία απόσταση που μπορεί να παρεμβάλλεται μεταξύ δύο θαλασσών) και ανεξαρτήτως των αριθμό των πλοίων που συμμετείχαν στην κάθε αποστολή, να έχει επιστρέψει έστω και ένα.

    Ας δούμε τις δέκα (συν μία) πρώτες εξερευνητικές αποστολές που περιέπλευσαν την Γη.

    1. Το 1519 ο Μαγγελάνος αναχώρησε από την Ισπανία με πέντε πλοία και 270 άνδρες. Ο σκοπός του δεν ήταν ποτέ να πραγματοποιήσει τον πρώτο περίπλου της Γης αλλά να ανακαλύψει τον δυτικό θαλάσσιο δρόμο προς τα Νησιά των Μπαχαρικών μέσω της Αμερικής. Όταν έφτασε στις Φιλιππίνες, σκοτώθηκε σε μια μάχη με τους Ιθαγενείς. Το ένα από τα πλοία που είχαν απομείνει, το Βικτόρια στο οποίο πλοίαρχος ήταν ο Σεμπαστιάν Ελκάνο, αντί να ακολουθήσει τον δρόμο της επιστροφής μέσω το Ειρηνικού Ωκεανού, επέστρεψε μέσω του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας. Ο Ελκάνο έφτασε στην Ισπανία το 1522 με μόλις 18 μέλη από την αποστολή. Αυτοί οι άνδρες ήταν οι πρώτοι που περιπλεύσαν την Γη.
    2. Το 1577, ο Φράνσις Ντρέικ αναχώρησε από την Αγγλία με πέντε πλοία, εξουσιοδοτημένος από την Βασίλισσα Ελισάβετ την Πρώτη να επιτεθεί στις Ισπανικές αποικίες της Αμερικής που βρίσκονταν στην πλευρά του Ειρηνικού και να επιστρέψει μέσω κάποιου περάσματος βόρεια της Αμερικής το οποίο θα ανακάλυπτε ο ίδιος. Ο Ντρέικ, έγινε ο πρώτος Άγγλος που πέρασε τον Πορθμό του Μαγγελάνου. Αφού λεηλάτησε τις Ισπανικές αποικίες, αναζητώντας το βόρειο πέρασμα, έφτασε μέχρι τις ακτές της Καλιφόρνια. Το πέρασμα όμως δεν βρέθηκε και έτσι, έχοντας μείνει ένα πλοίο, αποφάσισε να επιστρέψει στην Αγγλία μέσω του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας για να αποφύγει την σύλληψη του από τα Ισπανικά Πλοία. Επέστρεψε τον Σεπτέμβριο του 1580. Ο Ντρέικ, ήταν ο πρώτος θαλασσοπόρος που πραγματοποίησε εξολοκλήρου τον περίπλου της Γης, αφού στον περίπλου του Μαγγελάνου, ο Μαγγελάνος σκοτώθηκε.
    3. Τον Ιούλιο του 1586, ο Άγγλος κουρσάρος Τόμας Κάβεντις, έχοντας αποφασίσει να επαναλάβει τον περίπλου του Ντρέικ, αναχώρησε από την Αγγλία με τρία πλοία. Αφού λεηλάτησε της Ισπανικές αποικίες των δυτικών ακτών της Αμερικής, διέπλευσε τον Ειρηνικό Ωκεανό και μέσω του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας επέστρεψε στην Αγγλία τον Σεπτέμβριο του 1588. Ο περίπλους του Κάβεντις, ήταν ο πρώτος προγραμματισμένος περίπλους της Γης, καθώς οι δύο προηγούμενοι προέκυψαν κατά την διάρκεια των εξορμήσεων.
    4. Το 1598, ο Ολλανδός Ολίβιερ φαν Νουρτ, αναχώρησε με τέσσερα πλοία από το Ρότερνταμ, με σκοπό να επιτεθεί στις Ισπανικές κτίσεις του Ειρηνικού και να αρχίσει το εμπόριο με την Κίνα και τα Νησιά των Μπαχαρικών. Αφού πέρασε τον Πορθμό του Μαγγελάνου, έφτασε στις Φιλιππίνες έχοντας χάσει δύο από τα πλοία του κατά τον διάπλου του Ειρηνικού. Με τα άλλα δύο, έστησε ένα ορμητήριο στις Φιλιππίνες από όπου εξαπέλυε επιθέσεις και κούρσευε τα Ισπανικά Πλοία. Όταν μετά από μια ναυμαχία οι Ισπανοί κατέλαβαν το ένα από τα πλοία του, ο Φαν Νουρτ αποφάσισε να επιστρέψει στην Ολλανδία μέσω του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας όπου και έφτασε τον Αύγουστο του 1601 με μόλις 45 από τους 248 άνδρες που ακολούθησαν την αποστολή.
    1. Ο Γιόρις φαν Σπίλμπεργεν, ήταν εκείνος που πραγματοποίησε τον πέμπτο περίπλου της Γης και τον δεύτερο για τους Ολλανδούς. Έχοντας αναλάβει μια παρόμοια αποστολή με εκείνη του Φαν Νουρτ, αναχώρησε το 1614 από την Ολλανδία, πέρασε τον Πορθμό του Μαγγελάνου και επιτέθηκε στις Ισπανικές αποικίες. Έπειτα, διέπλευσε τον Ειρηνικό, με προορισμό τις Νήσους Μαριάνες, τις Φιλιππίνες και τς Μολούκες. Από εκεί επέστρεψε στην Ολλανδία μέσω του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας όπου και έφτασε το 1617.
    2. Το 1623, ο Ολλανδός Ζακ Λ’ Ερμίτε αναχώρησε από την Ολλανδία ως Ναύαρχος του Στόλου του Νασάου, απαρτιζόμενος από έντεκα πλοία. Αποστολή του ήταν να επιτεθούν στην Ισπανική αποικία του Καγιάο στις ακτές του Περού, να εκδιώξουν τους Ισπανούς και να ιδρύσουν εκεί μια δική τους αποικία. Ο Λ’Ερμίτε, έφτασε στο Καγιάο μέσω του Ακρωτηρίου Χορν αλλά πέθανε κατά την πολιορκία του Καγιάο από σκορβούτο. Οι Ολλανδοί εισέβαλαν στο λιμάνι αλλά δεν κατάφεραν να δημιουργήσουν μια δική τους αποικία. Έτσι, ο αντικαταστάτης του Λ’Ερμίτε, Γκιν Χούιγκεν Σχάπενχαμ, κατεύθυνε τον στόλο δυτικά, και μέσω των Νησιών των Μπαχαρικών, της Μπατάβια όπου την διοίκηση του στόλου ανέλαβε ο Βίτε ντε Βιθ, οι Ολλανδοί επέστρεψαν στην χώρα τους το 1626 έχοντας ολοκληρώσει τον τρίτο τους περίπλου της Γης.
    3. Το 1708, ο Άγγλος κουρσάρος Γουντ Ρότζερς, αναχώρησε από την Αγγλία με δύο πλοία με σκοπό να επιτεθεί στα Ισπανικά πλοία που θα συναντούσε και να τα λεηλατήσει. Αφού πέρασε στον Ειρηνικό Ωκεανό μέσω του Περάσματος του Ντρέικ και εκτέλεσε την αποστολή του με επιτυχία, επέστρεψε στην Αγγλία το 1711 μέσω της Ασίας και της Αφρικής, ολοκληρώνοντας τον τρίτο Αγγλικό περίπλου της Γης. Στην αποστολή εκείνη, συμμετείχε ως πλοηγός ο Ουίλιαμ Ντάμπιερ ο οποίος με την ολοκλήρωση εκείνου του ταξιδιού, είχε γίνει ο πρώτος άνθρωπος στην Ιστορία που έκανε τον γύρω του Κόσμου τρεις φορές. Τις δύο από αυτές όμως, όπως και σε εκείνη του Γουντ Ρότζερς, δεν ηγήθηκε κάποιας αποστολής ενώ την μία που είχε αναλάβει να εξερευνήσει τις ακτές της Αυστραλίας, ναι μεν έφερε εις πέρας την αποστολή του αλλά το πλοίο του αχρηστεύτηκε στο Νησί της Αναλήψεως ώστε από εκεί να επιστρέψει στην Αγγλία ως ναυαγός με άλλο διερχόμενο πλοίο.
    4. Το 1740, ο Βρετανός Τζορτζ Άνσον, απέπλευσε από την Αγγλία με έξι πολεμικά πλοία και δύο εμπορικά που μετέφεραν προμήθειες, με σκοπό για ακόμη μια φορά την επίθεση στις Ισπανικές αποικίες. Κατά την δράση του στον Ειρηνικό, κατάφερε να αιχμαλωτίσει ένα από τα Ισπανικά γαλιόνια που μετέφεραν χρυσά νομίσματα και μπαχαρικά από την Μανίλα με προορισμό το Περού για να περάσουν από εκεί στις ανατολικές ακτές της Αμερικής και να πάνε στην Ισπανία. Ο Άνσον επέστρεψε στην Αγγλία το 1744 μέσω του Ινδικού Ωκεανού. Οι απώλειες της αποστολής ήταν βαριές αφού από τους 1854 άνδρες που ακολούθησαν την αποστολή, επέστρεψαν 188 ενώ από τα οχτώ πλοία, επέστρεψε μόλις ένα. Τα κέρδη όμως που απέφεραν τα λάφυρα ήταν τόσα, ώστε το ταξίδι αυτό να θεωρηθεί ως μία μεγάλη επιτυχία.
    5. Το 1764, ο Βρετανός Τζον Μπάιρον αναχώρησε από την Αγγλία με το πλοίο Ντόλφιν. Η αποστολή του ήταν να βρει ένα μέρος στον Νότιο Ατλαντικό όπου οι Βρετανοί θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μια ναυτική βάση από όπου με τα πλοία τους θα μπορούσαν να παρακολουθούν τα περάσματα από και προς τον Ειρηνικό Ωκεανό, και να εξερευνήσει τον Ειρηνικό Ωκεανό με σκοπό την ανακάλυψη νέων άγνωστων χωρών. Ο Μπάιρον, κατέλαβε τα Νησιά Φόλκλαντ για την δημιουργία της ναυτικής βάσης, ενώ ανακάλυψε κάποια από τα νησιά του Ειρηνικού ωκεανού. Επέστρεψε στην Αγγλία το 1766 έχοντας γίνει ο πρώτος θαλασσοπόρος που περίπλευσε την Γη σε λιγότερο από δύο χρόνια (23 μήνες).
    6. Όταν ο Τζον Μπάιρον επέστρεψε στην Αγγλία, παρέδωσε την πλοιαρχία του Ντόλφιν στον Σάμιουελ Ουόλις. Δύο μήνες μετά την επιστροφή του Μπάιρον, τον Αύγουστο του 1766, ο Ουόλις απέπλευσε συνοδευόμενος από ένα ακόμη πλοίο, το Σουάλοου, στο οποίο πλοίαρχος ήταν ο Φίλιπ Κάρτερετ, με σκοπό την εξερεύνηση του Ειρηνικού Ωκεανού. Αφού πέρασε τον Πορθμό του Μαγγελάνου, εξαιτίας μιας καταιγίδας, τα δύο πλοία έχασαν την οπτική τους επαφή και δεν ξανασυναντήθηκαν. Ο Ουόλις, συνέχισε την εξερεύνηση του Ειρηνικού, ανακαλύπτοντας σειρά από ατόλες και μικρά νησιά, με κυριότερο το νησί Ταϊτή. Επέστρεψε στην Αγγλία τον Μάιο του 1768, πραγματοποιώντας τον πιο σύντομο περίπλου της Γης μέχρι τότε (21 μήνες), ενώ το πλοίο Ντόλφιν μόλις είχε γίνει το πρώτο πλοίο που περίπλευσε την Γη δύο φορές.

    Έναν χρόνο μετά, ολοκληρώθηκε και ο πρώτος Γαλλικός περίπλους της Γης υπό τον Λουί ντε Μουγκενβίλ, μέσω του οποίου η Ζανέ Μπαρέ, έγινε η πρώτη γυναίκα που έκανε τον γύρο του Κόσμου.

    Σε αυτή την λίστα, μπορούμε να διακρίνουμε τα εξής εντυπωσιακά:

    Το χρονικό διάστημα από την αναχώρηση της εξερευνητικής αποστολής του Μαγγελάνου μέχρι την ολοκλήρωση και του δέκατου περίπλου, είναι σχεδόν δυόμισι αιώνες (για την ακρίβεια 247 έτη).


    Στις δύο πρώτες εξερευνήσεις, ο περίπλους της Γης δεν ήταν προαποφασισμένος. Απλώς προέκυψε.
    Ο πρώτος περίπλους της Γης, αν και έγινε από τους Ισπανούς, την διοίκηση της αποστολής την είχε αναλάβει ο Πορτογάλος Μαγγελάνος. Ο επόμενος περίπλους της Γης που πραγματοποίησαν οι Ισπανοί, έγινε δυόμισι αιώνες μετά, από τον Τοσκανό Αλεσάντρο Μαλασπίνα (1786 -1788) ενώ ο πρώτος Ισπανός που πραγματοποίησε εξολοκλήρου τον πρώτο περίπλου της Γης, ήταν ο Ιγνάθιο Μαρία δε Άλαβα, ο οποίος αναχώρησε από την Ισπανία το 1795 για να επιστρέψει οχτώ χρόνια αργότερα αφού η αποστολή του ήταν να οργανώσει τις Ισπανικές αποικίες στις Φιλιππίνες.


    Οι Ισπανοί, μετά τον πρώτο περίπλου που πραγματοποίησαν, είχαν γίνει η κύρια αφορμή για τους επόμενους εφτά που ακολούθησαν αφού οι αποικίες τους αποτελούσαν στόχο από τους εχθρούς τους Άγγλους και Ολλανδούς.


    Οι έξι από τις δέκα πρώτες αποστολές που περιπλεύσαν την Γη, πραγματοποιήθηκαν από τους Άγγλους ενώ οι τρεις, από τους Ολλανδούς. Οι Πορτογάλοι, αν και πρωτοπόροι στις ναυτικές εξερευνήσεις, ως αυτοκρατορία, δεν πραγματοποίησαν ποτέ τον περίπλου της Γης.

    Πηγή

    Previous ArticleΠοιά είναι η Μακαρονησία; Έχει καμία σχέση με τα μακαρόνια;
    Next Article Εκατοντάδες δελφίνια πέθαναν στη Μαύρη Θάλασσα μετά την έναρξη της εισβολής

    Σχετικά άρθρα

    Ναυτικό Νοσοκομείο Πειραιά (ΝΝΠ): Η ιστορία του

    24 Μαρτίου, 2023

    Ναυτικό Νοσοκομείο Πάτρας Ιστορική Μαρτυρία

    24 Μαρτίου, 2023

    Η καθημερινότητα των πληρωμάτων των ελληνικών καραβιών της Ελληνικής Επανάστασης

    24 Μαρτίου, 2023

     Σχολή Ναυτικών Δοκίμων

    24 Μαρτίου, 2023
    Add A Comment

    Leave A Reply Cancel Reply

    Δημοφιλή θέματα

    Απομακρύνθηκε το 17ο επικίνδυνο – επιβλαβές πλοίο από την θαλάσσια ζώνη του Οργανισμού Λιμένος Ελευσίνας AE

    27 Μαρτίου, 2023

    Ετήσια Τακτική Συνέλευση Πανελληνίου Σωματείου Ιδιοκτητών Ιστιοφόρων

    27 Μαρτίου, 2023

    Το ελληνικό νησί που αποτελούσε το βασίλειο των πειρατών

    26 Μαρτίου, 2023

    Τουρισμός: Πρόβλεψη για αύξηση 15% στις προγραμματισμένες πτήσεις σε σχέση με το 2019

    26 Μαρτίου, 2023

    Κωνσταντινίδης – Reds: Επενδύσεις άνω των 500 εκατ. – Πώς προχωρά η Μαρίνα Αλίμου

    26 Μαρτίου, 2023

    26 Μαρτίου 2012, η ημέρα που ο Τζέιμς Κάμερον καταδύθηκε στην Τάφρο των Μαριανών

    26 Μαρτίου, 2023

    Υψώθηκε η τεράστια ελληνική σημαία στο λιμάνι της Χίου

    25 Μαρτίου, 2023

    Την Κυριακή η Γενική Συνέλευση της ΕΙΟ

    24 Μαρτίου, 2023

    Λιμάνι Ηρακλείου: Εντυπωσιακή ανάπτυξη όλων των οικονομικών μεγεθών το 2022

    24 Μαρτίου, 2023

    Τμήμα Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών Αιγαίου

    24 Μαρτίου, 2023
    Διαβάζονται τώρα

    Απομακρύνθηκε το 17ο επικίνδυνο – επιβλαβές πλοίο από την θαλάσσια ζώνη του Οργανισμού Λιμένος Ελευσίνας AE

    27 Μαρτίου, 2023

    Ετήσια Τακτική Συνέλευση Πανελληνίου Σωματείου Ιδιοκτητών Ιστιοφόρων

    27 Μαρτίου, 2023

    Το ελληνικό νησί που αποτελούσε το βασίλειο των πειρατών

    26 Μαρτίου, 2023
    Ακολουθήστε μας!
    • Facebook
    • Instagram

    Το μεγαλύτερο ενημερωτικό portal για τον θαλάσσιο τουρισμό και αθλητισμό.

    Συνδεθείτε μαζί μας και μείνετε ενημερωμένοι!

    Facebook Instagram
    • Επικοινωνία
    • Διαφήμιση
    • Πολιτική Προστασίας Απορρήτου
    © 2023 ΕΝΑΛΙΟΝ - Ε.Κ.Ι.Θ.Π. | ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ MARITIME HELLAS - ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.