«Lady Lovibond». Το θρυλικό ιστιοφόρο που βυθίστηκε στον «τάφο» της Μάγχης από τη ζήλια ενός ναυτικού για την γυναίκα του καπετάνιου του. Ο θρύλος για το πλοίο-φάντασμα που επανεμφανίζεται κάθε 50 χρόνια

Τους περασμένους αιώνες οι ναυτικοί θεωρούσαν κακό οιωνό μια γυναίκα να ταξιδεύει σε πλοίο. Σύμφωνα με τον ναυτικό θρύλο, απόδειξη της συγκεκριμένης δεισιδαιμονίας είναι το ιστιοφόρο «Lady Lovibond», το οποίο σάλπαρε στις 13 Φεβρουαρίου 1748 από ένα λιμάνι του ποταμού Τάμεση κοντά στο Κεντ της Αγγλίας με τελικό προορισμό το Πόρτο της Πορτογαλίας.

Καπετάνιος του πλοίου ήταν ο Σίμον Ριντ, ο οποίος ήταν φρεσκοπαντρεμένος και είχε πάρει μαζί του στο ταξίδι τη γυναίκα του για μήνα του μέλιτος. Όλο το πλήρωμα γιόρταζε μαζί με τους νεόνυμφους στο κατάστρωμα εκτός από τον ναύκληρο, που ονομαζόταν Τζον Ρίβερς, ο οποίος ήταν ερωτευμένος με τη γυναίκα του καπετάνιου. Το πλοίο περνούσε από ένα επικίνδυνο πέρασμα, το «Goodwin Sands», στη Μάγχη, όπου η στάθμη του νερού πέφτει απότομα και σημειώνονται παλίρροιες, ενώ νερά που βγαίνουν από τα στενά του Ντόβερ, μπορούν να αλλάξουν την πορεία των πλοίων. Κατά καιρούς πολλά πλοία έχουν ναυαγήσει στο συγκεκριμένο σημείο, γι’ αυτό θεωρείται «τάφος» για τους ναυτικούς.

Καθώς το πλοίο έπλεε στο επικίνδυνο πέρασμα, ο Ρίβερς κυριεύτηκε από τη ζήλια του, πήρε υπό τον έλεγχο του το πλοίο και το έριξε το πάνω στο «Doodwin Sands» με αποτέλεσμα να σκοτωθεί όλο το πλήρωμα. Πενήντα χρόνια μετά το τραγικό ναυτικό δυστύχημα, ο καπετάνιος του πλοίου «Edenbridge» ανέφερε ότι παραλίγο να συγκρουστεί με ένα ιστιοφόρο με τρεις ιστούς κοντά στο επικίνδυνο πέρασμα. Το «Lady Lovibond» είχε τρεις ιστούς και ταίριαζε με την περιγραφή του καπετάνιου. Όπως ανέφερε άκουγε ήχους γλεντιού, καθώς το πλοίο όδευε προς τη στεριά. Αμέσως έστειλε μια ομάδα διάσωσης, με τους ναύτες να υποστηρίζουν ότι το πλοίο εξαφανίστηκε.

Πέρασαν ακόμη 50 χρόνια και το πλοίο επανεμφανίστηκε στο «Doodwin Sands». Στις 13 Φεβρουαρίου 1848 οι ντόπιοι ανέφεραν ότι είδαν το ιστιοφόρο να πλέει στο σημείο, όπου είχε βυθιστεί, όμως δεν βρήκαν κανένα στοιχείο για να αποδείξουν όσα είχαν δει τα μάτια τους.

Η ιστορία επαναλήφθηκε το 1948, όταν ο καπετάνιος Bull Preswick ανέφερε πως είδε ένα τεράστιο ιστιοφόρο να συγκρούεται στην άμμο και να περιβάλλεται από μια πράσινη λάμψη. Ο θρύλος του πλοίου ήταν τόσο γνωστός στην Αγγλία, που στις 13 Φεβρουαρίου 1998 πολλοί πήγαν στην παραλία Goodwin Sands για να δουν το πλοίο-φάντασμα από κοντά. Βέβαια δεν εμφανίστηκε ποτέ. Όμως ούτε τα συντρίμμια του έχουν βρεθεί.

Πηγή

Πρόσφατα

Οι ελληνικές συμμετοχές στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα Laser 4,7 YOUTH και TECHNO 293 PLUS

Σε δυο νέες μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις ετοιμάζονται να πάρουν μέρος Έλληνες ιστιοπλόοι. Ο πρώτος αγώνας είναι το παγκόσμιο πρωτάθλημα Λέιζερ 4, 7 Youth που θα διεξαχθεί στην Ιρλανδία από 7

Οι νικητές του Πανελλήνιου Γιούροπ

Μεγάλη αγωνιστική και οργανωτική επιτυχία σημείωσε το πανελλήνιο πρωτάθλημα της κατηγορίας Γιούροπ που διοργάνωσε ο Ε.Ν.Ο.Α. Έλαβαν μέρος 22 σκάφη και έγιναν 5 ιστιοδρομίες. Στους άνδρες κέρδισε ο Γεώργιος Καραγιαννίδης

μοιρασου το αρθρο

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *