Koρωνοϊός και θαλάσσιος τουρισμός

Γράφει ο Δημήτρης Προκοπίου

Ο θαλάσσιος τουρισμός αποτελεί μια ειδική κατηγορία τουρισμού. Είναι διαδεδομένος στην Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μεσόγειο γενικότερα, καθώς επίσης παρουσιάζει τεράστια περιθώρια ανάπτυξης.

Ο θαλάσσιος τουρισμός είναι μια από τις δυναμικότερες μορφές του σύγχρονου τουρισμού. Χιλιάδες σκάφη μηχανοκίνητα ή ιστιοφόρα ενοικιάζονται κάθε καλοκαίρι από τουρίστες στην Ελλάδα.

Στην Ελλάδα ανθεί ο τουρισμός ενοικιάσεως σκάφους με ή χωρίς πλήρωμα. Υπάρχουν πολλές θαλαμηγοί που είναι διαθέσιμες για ενοικίαση. Ο στόλος των ελληνικών επαγγελματικών σκαφών αναψυχής είναι 5000 σκάφη:

Είναι ιστιοπλοϊκά και καταμαράν, μηχανοκίνητα άνευ πληρώματος μέχρι 24 μέτρα η μεγαλύτερα με μηχανή και με πλήρωμα 6-15 ατόμων όπως και μικρά κρουαζιερόπλοια χωρητικότητας 49 ατόμων.

Τα επαγγελματικά πλοία αναψυχής που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα με ολική ναύλωση και έχουν ελληνική σημαία είναι 5.036. Αυτά με σημαία ευρωπαϊκής ένωσης είναι 436, ενώ με σημαία τρίτης χώρας είναι 6. Τέλος, τα επαγγελματικά τουριστικά ημερόπλοια είναι 650.

Η Ελλάδα αποτελούμενη από 16.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα ακτογραμμή είναι ιδανική για θαλάσσιο τουρισμό και yachting. Κατέχει το καλύτερο προϊόν θαλάσσιου τουρισμού σκαφών παγκοσμίως1. Τα ελληνικά πληρώματα είναι τα καλύτερα καταρτισμένε και άριστα επιγραμματικά στη συμπεριφορά. Η ελληνική φιλοξενία είναι υποδειγματική και στο θαλάσσιο τουρισμό.

Στην έννοια του θαλάσσιου τουρισμού εντάσσεται κάθε είδους ανθρώπινη δραστηριότητα που έχει ως πεδίο δράσης το θαλάσσιο χώρο και ως σκοπό την αναψυχή και την πολιτισμική επικοινωνία. Ένας άλλο κλάδος που ανθεί είναι αυτός της πριβέ κρουαζιέρας: μικρά κρουαζιερόπλοια και πολυτελείς υπηρεσίες.

Ο θαλάσσιος τουρισμός περιλαμβάνει ένα πλήθος δραστηριοτήτων αναψυχής όπως είναι ο αλιευτικός, ο αθλητικός. η κωπηλασία, η ιστιοπλοΐα, ο τουρισμός και οι περιηγήσεις ταχύπλοα και άλλα σκάφη, ενοικιαζόμενα ή ιδιωτικής χρήσης. Στην Ελλάδα λειτουργούν, σήμερα, 22 μαρίνες που διαθέτουν 6.661 θέσεις ελλιμενισμού.

Το γιότινγκ (yachting) είναι μια πολύ δημοφιλής δραστηριότητα όχι μόνο μεταξύ των Ελλήνων αλλά και ανάμεσα στος ξένους επισκέπτες της χώρας. Με τον όρο γιότινγκ είναι διεθνώς γνωστή η θαλάσσια δραστηριότητα κατά την οποία ο ταξιδιώτης χρησιμοποιεί θαλαμηγό σκάφος για λόγους αναψυχής.

Το γιώτινγκ βασίζεται στο θαλαμηγό σκάφος που παρέχει υπηρεσίες διαμονής και εστίασης στον τουρίστα, καθώς και τη δυνατότητα προσέγγισης σε νησιωτικές και παράκτιες περιοχές

Σημαντικό τμήμα του θαλάσσιου τουρισμού αποτελούν οι περιηγήσεις με σκάφη αναψυχής, κυρίως ιστιοφόρα και θαλαμηγούς.
Οι περιηγήσεις γίνονται με ιδιόκτητα ή μισθωμένα πλοία, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν στη μίσθωση και πλήρωμα (crewed boats) ή να προσφέρονται χωρίς αυτό (bare boats).

Ενόψει της κρίσης την πανδημίας οι επαγγελματίες του θαλάσσιου τουρισμού ζητούν τη διευθέτηση των παρακάτω ζυμωμάτων και μέσων υποστήριξης του κλάδου:
• Μη σφράγιση επιταγών για τουλάχιστον 6 μήνες
• Μη καταβολή δόσεων δανείων για όλο το 2020
• Εξασφάλιση ρευστότητας των επιχειρήσεων θαλάσσιου τουρισμού

• Επαναξιολόγηση δανείων με νέες εκτιμήσεις μετά το πέρας της κρίσης
• Αναστολή πληρωμών φορολογικών υποχρεώσεων μέχρι τον Νοέμβριο 2020
• Αναστολή πληρωμών ασφαλιστικών υποχρεώσεων μέχρι τον Νοέμβριο 2020
• Μηδενισμός εργοδοτικών εισφορών μέχρι τον Νοέμβριο 2020.

Είναι γεγονός ότι τα επαγγελματικά σκάφη θαλάσσιου τουρισμού έχουν μεγάλο σταθερό κόστος, ενώ η φορολογία στην Ελλάδα είναι υψηλή. Οι χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως η Τουρκία και η Αλβανία έχουν σημαντικό κλάδο επαγγελματικών ενοικιαζόμενων σκαφών αναψυχής που ανταγωνίζεται ελληνικά σκάφη αθέμιτα, μια και το κόστος εδώ είναι υψηλότερο εκ των πραγμάτων. Ευτυχώς το κράτος αντιμετωπίζει με αυστηρότητα την παράνομη ενοικίαση ιδιωτικών σκαφών αναψυχής.

Πηγή


Δημοσιεύτηκε

σε

,

από

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *