Haters Gonna Hate

Για μία ακόμα φορά οι haters του διαδικτύου ξεχύθηκαν στα social να μας θυμίσουν οτί ναί, υπάρχουν και ζουν ανάμεσά μας και τρέφονται από τα λάθη μας.

Αφορμή αυτή τη φορά στάθηκε η είσοδος στο λιμάνι του Πειραιά ενός ιστιοπλοϊκού σκάφους. Πανεπιστήμονες από κάθε απίθανο χώρο που συνδέεται με τη θάλασσα δεν έχασαν λεπτό κι αμέσως ξεκίνησαν να βγάλουν τη χολή τους και να μας δείξουν πόσα πολλά ξέρουν, ή μάλλον πόσα πολλά δεν ξέρουν.

Το ίδιο μοτίβο που βλέπουμε κάθε φορά που κάποιος που δεν δηλώνει θεός κάνει ένα λάθος: ξεκινάμε από χαρακτηρισμούς που σταδιακά κλιμακώνονται: αρχίζουν από το πόσο άσχετος και βλάκας είναι, για να τον πουν τσοπάνη και στο τέλος, αφού συνεδριάσουν τρόπον τινά να προτείνουν και την ποινή του. ‘Θα έπρεπε να είχε συλληφθεί’ πρότειναν κάποιοι, σίγουρα πολλοί περισσότεροι θα το σκέφτηκαν.

Αφορμή για κάποιους άλλους να ξεσκονίσουν τις γνώσεις τους και να μας υπενθυμίσουν τί πρέπει και τί δεν πρέπει να κάνει ένας κυβερνήτης ιστιοπλοϊκού σκάφους που προσεγγίζει ένα λιμάνι.

Ουδείς βέβαια να κάτσει να ασχοληθεί και να αναρωτηθεί αν τυχόν τέτοια λάθη προβλέπονται – γιατί άραγε; μήπως επειδή συμβαίνουν; – και τί ορίζει ο εκάστοτε κανονισμός. Σαν να λέμε στο δικό τους το μυαλό ένα οποιοδήποτε αεροπλάνο μπορεί να πάει να προσγειωθεί στο Ελ. Βενιζέλος κι εντάξει μωρέ, θα πούμε στον Μπάμπη που πήγαινε εκείνη την ώρα τους καφέδες να πεταχτεί να πεί του πιλότου να φύγει γιατί ‘εδώ απαγορεύεται.’ Γιατί ναί, κάτι αντίστοιχο ακούσαμε ως σοβαρή διαχείριση από ειδήμονες του χώρου.

Μετά θα αναρωτηθούμε γιατί δεν πάει ο κόσμος ιστιοπλοΐα. Μήπως γιατί ένας φυσιολογικός άνθρωπος δεν θα βρεί ευχαρίστηση στο να τον τραμπουκίζουν οι παντογνώστες αν τυχόν και κάνει κάποιο λάθος;

Γιατί το να τραβάς δυο σκοινάκια είναι μεγάλη επιστήμη και δύσκολη κι έχει και πολλά μυστικά που δεν μπορεί να μάθει ο κάθε τυχάρπαστος. Αυτό δεν μας λένε οι… Αντουανέτες του χώρου;

Θυμάμαι μια φορά καθόμουν στη μαρίνα Αλίμου κι έμπαινε ένα σκάφος να δέσει. Οι υπάλληλοι του πρακτορείου που ήταν στον ντόκο τον κοιτούσαν και σχολίαζαν: ‘Κοίτα τον μ@λ@κ@! Κοίτα-κοίτα! Μα τί μ@λ@κ@ς! Θα το κοπανήσει!’ Ο άνθρωπος έδεσε μια χαρά με την πρώτη χωρίς να προκαλέσει το παραμικρό πρόβλημα στα γύρω σκάφη.

Πέρα από τις υπέροχες εικόνες των ελληνικών νησιών του, σίγουρα στη βαλίτσα του έβαλε και την υπέροχη ελληνική φιλοξενία.

Πού αλλού θα το συναντήσεις αυτό το φαινόμενο αντί να βοηθήσεις τον πελάτη σου, αν θεωρείς ότι το χρειάζεται, να κάθεσαι και να τον κοιτάς κράζοντάς τον; Τέτοιες πρωτόγονες συμπεριφορές σπανίζουν στον πολιτισμένο κόσμο είναι η αλήθεια.

Ε. Μέντη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *