#gopafree flag, το νέο πρόγραμμα για την προστασία των ακτών & των θαλασσών από τα αποτσίγαρα!

Η Cigaret Cycle, εταιρεία ανακύκλωσης υπολειμμάτων καπνού, και το Ελληνικό Κέντρο Ιστιοπλοΐας και Θαλασσίου Περιβάλλοντος ενώνουν τις δυνάμεις τους και εγκαινιάζουν το καινοτόμο πρόγραμμα #gopafree flag.

Όλοι σιχαινόμαστε να βρίσκουμε πεταμένες γόπες στις παραλίες μας, λίγοι όμως γνωρίζουμε τον πραγματικό κίνδυνο που κρύβουν. Κι αυτό γιατί το φίλτρο, όχι μόνο είναι φτιαγμένο από πλαστικό, αλλά περιέχει πλειάδα χημικών ουσιών βλαβερών για το περιβάλλον καθιστώντας τη διαχείριση των αποτσίγαρων απολύτως αναγκαία.

Για τον λόγο αυτό η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εκδόσει ήδη από την περσινή χρονιά σχετική οδηγία καλώντας τις χώρες-μέλη της να εντάξουν στην εθνική τους νομοθεσία μία σειρά μέτρων με στόχο την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Τί είναι το #gopafree flag

Το #gopafree flag είναι ένα σύμβολο πιστοποίησης εναρμόνισης με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς όσον αφορά τη διαχείριση των πλαστικών μίας χρήσης και πιο συγκεκριμένα των αποτσίγαρων που πλέον θα ανακυκλώνονται και η ύλη τους θα επαναχρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη για τη δημιουργία άλλων προϊόντων όπως λίπασμα από το χάρτινο μέρος του τσιγάρου, αλλά και βιομηχανικό πλαστικό από το φίλτρο.

Το πρόγραμμα #gopafree δεν στοχεύει απλώς στην απομάκρυνση των αποτσίγαρων από το περιβάλλον αφού το να καταλήξουν στα σκουπίδια δεν θα είχε καμμία διαφορά. Η καινοτομία του #gopafree έγκειται στην ειδική επεξεργασία ανακύκλωσης των αποτσίγαρων προσφέροντας έτσι μία βιώσιμη λύση, αλλά και ένα βήμα στη δημιουργία μίας κυκλικής οικονομίας.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι στην Ελλάδα 22 δισεκατομμύρια γόπες καταλήγουν κάθε χρόνο στο περιβάλλον, ή αλλιώς 3.500 τόνοι, αριθμός ιδιαίτερα υψηλός αναλογικά με τον πληθυσμό. Το 40% αυτών καταλήγει στις θάλασσες με τεράστιες επιπτώσεις για τα θαλάσσια οικοσυστήματα, τη βιοποικιλότητα και φυσικά την ανθρώπινη υγεία.

Περισσότερες πληροφορίες για ένταξη στο πρόγραμμα μπορείτε να βρείτε εδώ και εδώ.

Πρόσφατα

Στην 9η θέση ο Κυφίδης στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Όπτιμιστ της Ισπανίας

Πολύ καλή εμφάνιση πραγματοποιούν οι Έλληνες ιστιοπλόοι στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της κατηγορίας Όπτιμιστ που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Καντίθ της Ισπανίας. Στα αγόρια τρέχουν 155 σκάφη και μετά τις πρώτες

Παγκόσμιο Ντεμπούτο για το πολυαναμενόμενο Celebrity Apex

Ενθουσιασμός, ανυπομονησία και εντυπωσιασμός! Αυτές οι τρείς λέξεις θα μπορούσαν να περιγράψουν τα συναισθήματα των πρώτων επιβατών καθώς το Celebrity Apex, το  πολυαναμενόμενο νέο πολυτελές κρουαζιερόπλοιο αναχώρησε το Σάββατο από

Δείπνο στην Ολυμπιακή Ομάδα παρέθεσε η ΕΙΟ

Δείπνο στην Ολυμπιακή ομάδα παρέθεσε χθες το βράδυ στον Ν.Ο.Ε. η Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία. Τη διοίκηση της ΕΙΟ εκπροσώπησαν η Πρόεδρος Νίκη Αναστασίου, ο Α’ Αντιπρόεδρος και υπεύθυνος τομέα αθλητισμού Στέφανος

μοιρασου το αρθρο

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *