Οι διακοπές με σκάφος είναι ο ασφαλέστερος τρόπος διακοπών. Αρκεί να το θέλουμε.
Δεν πάει πολύς καιρός απ’ όταν ανοίγοντας τις οθόνες του υπολογιστή μας και αναζητώντας τις ειδήσεις σχετικά με τον τουρισμό και δη τον θαλάσσιο τουρισμό και το yachting, τα μηνύματα ήταν εμφανώς αισιόδοξα. Και πώς όχι; Ο στόλος σύντομα θα ανανεωνόταν με νέα σκάφη, σημαντικές επενδύσεις όσον αφορά τις υποδομές ήταν επιτέλους έτοιμες να ξεκινήσουν, μεγάλες εκθέσεις σε όλη την Ελλάδα σύντομα θα υποδέχονταν χιλιάδες επισκεπτών.
Κι ήρθε μία στιγμή που ο κόσμος σταμάτησε και τα πάντα πάγωσαν. Ένας νέος ιός εμφανίστηκε και πάλι στην Κίνα, αποδεικνύοντας για μία ακόμα φορά πως η υπερδύναμη της Ασίας υστερεί θεσμικά σε σημαντικούς τομείς. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα ο φονικός COVID-19 εξαπλώθηκε σε όλο τον πλανήτη αναγκάζοντας τη μία χώρα μετά την άλλη να πάρουν αυστηρά μέτρα.
Δεν υπάρχει κλάδος που να μην έχει πληγεί από αυτή τη νέα πραγματικότητα. Μέσα σε λίγες ημέρες παγκόσμιοι κολοσσοί στον χώρο της κρουαζιέρας είδαν τις μετοχές τους να καταρρέουν ενώ το yachting κι ο θαλάσσιος τουρισμός που μέχρι πρότινος αποτελούσαν δυνατό χαρτί του τουρισμού της χώρας μας, φάνηκε πως για μια στιγμή ξεχάστηκαν. Σε μια μέρα απαγορεύτηκε ο απόπλους και ο κατάπλους σκαφών αναψυχής στα ελληνικά λιμάνια χωρίς όμως την παραμικρή πρόβλεψη από πλευράς Υπουργείου Ναυτιλίας για τα 30 νέα σκάφη που σιγά-σιγά ολοκλήρωναν το ταξίδι τους από τη Γαλλία. Αλήθεια, τί θα είχαν απογίνει όλοι αυτοί αν δεν είχαμε τους τόσο ισχυρούς ανέμους των τελευταίων ημερών που κατέστησαν τη λύση αυτού του θέματος ζήτημα ζωής και θανάτου;
Μέσα σε αυτό το κλίμα της αβεβαιότητας που συνοδεύει την υγειονομική κρίση, ο καθένας αναζητά μία ένδειξη, μια μικρή χαραμάδα ελπίδας. Πότε θα γυρίσει η ζωή στο φυσιολογικό; Πότε θα σταματήσει η αγορά να είναι σε ελεύθερη πτώση και με ποιόν τρόπο θα μπορέσουν οι επαγγελματίες σιγά-σιγά και με ασφάλεια να ανακτήσουν έστω ένα μικρό κομμάτι όλων αυτών που ήδη έχουν χαθεί;
Σε σχετική της έκθεση η Deutsche Bank εκτιμά ότι κάτι τέτοιο θα γίνει σε περίπου τρείς μήνες από τώρα και παροτρύνει τους Μεσογειακούς προορισμούς να αρχίσουν να προετοιμάζονται για την επόμενη μέρα. Θα πρέπει να βρεθεί μία ισορροπία ανάμεσα στους υγειονομικούς κινδύνους και τον μετριασμό της οικονομικής ζημιάς.
Πώς όμως οι επαγγελματίες του yachting θα μπορέσουν να προσφέρουν την απαιτούμενη ασφάλεια; Έχει υπάρξει σχετική μέριμνα από τις μαρίνες και τα λιμάνια της χώρας για τη μετά COVID-19 εποχή;
Ένα σκάφος μπορεί να καθαριστεί και να απολυμανθεί σύμφωνα με τις οδηγίες προφύλαξης από τον ιό. Μπορεί να αποτελέσει ένα ασφαλές περιβάλλον ενώ έχει και μία ιδιαίτερη ευελιξία αφού οι ταξιδιώτες μπορούν πάντα να επιλέξουν λιγότερο τουριστικά μέρη, απόμερους κόλπους μοναδικής όμως ομορφιάς κι έτσι να εκθέσουν τον εαυτό τους στο λιγότερο δυνατό κίνδυνο.

Πώς όμως θα αποφύγουμε τον συνωστισμό στα λιμάνια εκκίνησης; Ας μη πάμε μακριά. Ας φέρουμε στο μυαλό μας μία τυπική καλοκαιρινή ημέρα στη μαρίνα Αλίμου, που αποτελεί και τη μεγαλύτερη μαρίνα επαγγελματικών σκαφών της χώρας. Χωρίς υποδομές για την αναμονή των ταξιδιωτών, αλλά και τις γνωστές δυσκολίες εφοδιασμού των σκαφών, ο συνωστισμός των επιβατών θα είναι αναπόφευκτος αν δεν πάρουμε ελάχιστα μέτρα.
Στις στενές προβλήτες της, τα παρανόμως παρκαρισμένα αυτοκίνητα, τα βυτιοφόρα καυσίμων, τα βανάκια των super market, οι εγκαταστάσεις των επαγγελματιών και φυσικά οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και οι ταξιδιώτες όλα μαζί δημιουργούν μία εικόνα συνωστισμού που κάπως θα πρέπει να διαχειριστεί. Αντίστοιχα και για κάθε άλλο λιμάνι που παρουσιάζει ανάλογες εικόνες.
Μία καλή αρχή ως προς αυτό ίσως να ήταν καταρχήν να τηρηθούν φέτος οι κανόνες που ήδη ισχύουν. Για παράδειγμα να απαγορευθεί και στην πράξη η είσοδος των οχημάτων στις προβλήτες, πλην αυτών του ανεφοδιασμού τροφίμων, κλινοσκεπασμάτων και λοιπού εξοπλισμού των σκαφών. Αν μη τί άλλο, η μαρίνα Αλίμου διαθέτει άπλετο χώρο parking για τα οχήματα, ενώ και τα ταξί θα μπορούσαν απλώς να περιμένουν τους επιβάτες σε συγκεκριμένα σημεία.
Θα μπορούσαν να τοποθετηθούν σκίαστρα και καθίσματα ώστε οι επιβάτες να μη συνωστίζονται στα γνωστά σημεία, ο ένας πάνω στον άλλο. Και φυσικά σημεία απολύμανσης των χεριών. Πολλά μπορούν να γίνουν για να διευκολυνθεί η επανεκκίνηση του κλάδου με το μικρότερο δυνατό υγειονομικό ρίσκο.
Με τις εργασίες να έχουν ανασταλεί και τις απαγορεύσεις σε κάθε άλλη δραστηριότητα, οι άμεσα ενδιαφερόμενοι έχουν το χρόνο να συζητήσουν και να καταλήξουν σε λύσεις με βάση αυτά που ήδη έχουν στη διάθεσή τους.
Επιπλέον, θα πρέπει να βρουν τρόπους με τους οποίους θα καταφέρουν να ισοφαρίσουν και τις ζημιές. Αναμφίβολα οι διακοπές με σκάφος είναι ο πιο ασφαλής τρόπος διακοπών αυτή τη στιγμή. Κι αυτό θα πρέπει να επικοινωνηθεί τόσο εκτός όσο και εντός. Ίσως είναι μια καλή ευκαιρία ο κλάδος να κάνει ένα μεγαλύτερο άνοιγμα στην τοπική αγορά κι επιτέλους ο Έλληνας να καταλάβει ότι δεν χρειάζεται να είσαι μεγιστάνας για να απολαύσεις διακοπές με ιστιοπλοϊκό.
Κανείς δεν περιμένει θαύματα, όλοι όμως περιμένουμε να δούμε την ελάχιστη προσπάθεια. Και σε αυτήν απαιτείται η συνεργασία όλων μας.
Ε. Μέντη
2 Σχόλια
Pingback: Θαλάσσιες δραστηριότητες: Η ομαλή επανεκκίνηση απαιτεί την συμμετοχή όλων μας | ΕΝΑΛΙΟΝ
Pingback: Η καλύτερη εποχή για διακοπές με σκάφος είναι τώρα! | ΕΝΑΛΙΟΝ