Υπόθεση Μπεκατώρου: οι φήμες που τη θέλουν υποψήφια με τη ΝΔ, οι προσπάθειες πολιτικής καταστρατήγησης του αυτοδιοίκητου και οι ευχαριστίες της Ολυμπιονίκη προς την ΕΙΟ

Έντονο πολιτικό παρασκήνιο και σοβαρά παραπτώματα από πλευράς κυβέρνησης ενισχύουν τις κατηγορίες περί εργαλειοποίησης των αθλητών

Ένα δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο ο Πρωθυπουργός φαίνεται να δέχεται εισηγήσεις να τοποθετήσει τη Σοφία Μπεκατώρου σε εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ κάνει τον γύρο του διαδικτύου τις τελευταίες ώρες.

Κάποιοι θεωρούν την είδηση ψευδή, άλλοι μία φυσική εξέλιξη αφού όπως αναφέρει και το ίδιο το άρθρο “μια ενδεχόμενη εκλογή της Μπεκατώρου στη Βουλή, πέρα από τα πολλαπλά μηνύματα στην κοινωνία, θα της έδινε και την ευχέρεια να αναδεικνύει τέτοιου είδους θέματα.” Άλλοι πάλι μιλούν για ανταλλάγματα.

Τί από όλα ισχύει κανείς δεν μπορεί να πεί μετά βεβαιότητας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι πίσω από την κόντρα Κυβέρνησης-ΕΙΟ φαίνεται να κρύβεται ένα έντονο πολιτικο παρασκήνιο. Κι αν μέχρι σήμερα αυτή ήταν η επικρατούσα άποψη στους στενούς κύκλους της ιστιοπλοΐας, το θέμα αυτό έχει αρχίσει εδώ και μέρες να αποκαλύπτεται σιγά-σιγά τόσο από έγκυρους και καταξιωμένους αθλητικογράφους, όπως ο για παράδειγμα ο Στράτος Σεφτελής, όσο και από σημαντικούς φορείς του αθλητισμού.

Έτσι, ο πρώτος με ανάρτησή του στο Facebook κάνει λόγο για εσωτερικές διαμάχες της ΝΔ με κίνητρα προσωπικά, μία διαμάχη από την οποία συνιστά στην Ολυμπιονίκη να μείνει απ’ έξω.

“Όμως δυστυχώς ο πιο αποτυχημένος υπουργός αθλητισμού στην ιστορία κάνει κινήσεις που παραπέμπουν στην θέληση του να στρατεύσει όλη αυτή την πολύ σοβαρή ιστορία στην άλωση των ομοσπονδιών δια μέσου των επερχόμενων εκλογών…
Και δεν είναι κομματικά τα κίνητρα. Η Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας είναι διαχρονικά από τα πιο ισχυρά κάστρα της ΝΔ.
Τα κίνητρα είναι προσωπικά. Πρόκειται για μια
εσωτερική διαμάχη στη ΝΔ. Μια αναμέτρηση μέχρι τελικής πτώσης”
αναφέρει μεταξύ άλλων ο γνωστός αθλητικογράφος.

Από την άλλη ο ΣΕΓΑΣ με σχετική ανακοίνωσή του κατηγορεί τον Υφυπουργό Αθλητισμού ότι προσπαθεί ‘να δημιουργήσει κλίμα που διαταράσσει την ομαλή λειτουργία του Ελληνικού Αθλητισμού, αγνοώντας την ανάγκη να μην διαταραχθεί ο ετήσιος αθλητικός κύκλος, ιδιαίτερα σε μια προ Ολυμπιακή χρονιά‘. Αναφέρεται επιπλέον στην ‘απροκάλυπτη επιθυμία του Υφυπουργού Αθλητισμού να εγκαταστήσει δικής του επιλογής πρόσωπα στις διοικήσεις των Αθλητικών Ομοσπονδιών, αλλά και την ‘αλλαγή του θεσμικού πλαισίου των εκλογικών διαδικασιών με αμφίβολης συνταγματικότητας διατάξεις‘ και την ‘ανάμειξη του στις εκλογικές διαδικασίες,’ οι οποίες ‘συνιστούν πολύ κακή πρακτική, που δεν βοηθά τον αθλητισμό και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα.’

Κι αυτές δεν είναι οι μόνες φωνές που βλέπουν κάτι… ύποπτο γύρω από την τροπή που πήρε η υπόθεση αυτή αφού μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα μία επώνυμη καταγγελία βιασμού εις βάρος ενός και μόνο συγκεκριμένου ανθρώπου πήρε ως χιονοστιβάδα το σύνολο των μελών του ΔΣ της ΕΙΟ, αλλά και το ίδιο το άθλημα από την ίδια την Κυβέρνηση που έχει όπως φαίνεται αποφανθεί σχετικά με τα όσα καταγγέλονται.

Χαρακτηριστική είναι η απάντηση προς όλους αυτούς που βιάστηκαν να αποφασίσουν επί της καταγγελίας του καθηγητή Θανάση Διαμαντόπουλου που δημοσιεύθηκε στη σελίδα liberal.gr με τίτλο Λογοκρισία, φλερτ και βάρος αποδείξεως στο οποίο αναφέρει:

Τέλος επανέρχομαι στο πρώτο θέμα, δηλαδή στη ντε φάκτο αντιστροφή του βάρους της αποδείξεως, όπου δεν πρέπει ο καταγγέλλων να αποδείξει την ενοχή αλλά ο καταγγελλόμενος –κάτι πρακτικά πολύ δυσκολότερο- την αθωότητά του. Και εδώ αισθάνθηκα πως υπάρχει οπισθοχώρηση σε νομικό και πολιτισμικό κεκτημένο δύο χιλιάδων χρόνων, αφού αυτή η αναστροφή του βάρους της αποδείξεως, του λεγόμενου onus probandi, ακόμη και στο Ρωμαϊκό Δίκαιο, με το περιβόητο receptum nautarum, cauponum, stabulariorum προβλεπόταν μόνο για τις επαγγελματικές κατηγορίες όπου θεωρείτο πως o καταγγελλόμενος ασκεί επονείδιστο επάγγελμα. Νόμιζα δε πως τέτοια δεν υπάρχουν στην εποχή μας. (Αλλά και αν είχε προ εικοσαετίας κάποια λογική μια τέτοια αντιστροφή του βάρους αποδείξεως, όταν οι γυναίκες ήταν πολύ πιο αδύναμες κοινωνικά, δύσκολα δικαιολογείται πλέον. Αποτελεί επιβίωση του παρελθόντος, όπως ακριβώς η -κατοχυρώνουσα από το 1791 το απεριόριστο δικαίωμα στην οπλοφορία- 2η τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος, που υιοθετήθηκε όταν η προστατευτική παρέμβαση του κράτους ήταν πολύ δύσκολη και τα όπλα πολύ λιγότερο θανατηφόρα, αλλά πλέον τη διαιωνίζουν συμφέροντα που επενδύθηκαν πάνω της…)

Στο μεταξύ μέσα από το βήμα της Βουλής η κα Πιπιλή ζήτησε από τον κο Αυγενάκη να βρεί νομικό τρόπο προκειμένου να απομακρυνθούν όλα τα μέλη του ΔΣ της ΕΙΟ και στη θέση τους να τοποθετηθεί ένα προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο πετώντας στο κάδο των αχρήστων όλα όσα μέχρι πρότινως γνωρίζαμε για το αυτοδιοίκητο των Ομοσπονδιών, τις εκλογικές διαδικασίες, αλλά και τα όσα προβλέπονται από το καταστατικό της ΕΙΟ.

«Βρείτε τρόπο να μας απαλλάξετε και κυρίως τους γονείς που τους εμπιστεύονται τα παιδιά τους, από την παρουσία αυτών των ανθρώπων, που με τις πράξεις τους είναι κατάπτυστοι», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Και ο λόγος για αυτή την απαίτηση; ‘Η προκλητική στάση’ της ΕΙΟ όπως χαρακτήρισε την αναφορά της Ομοσπονδίας στην καταγγελία κατά την πρώτη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε κάνοντας λόγο για ένα ‘δυσάρεστο περιστατικό’. Μάλλον ξεχνάει η κα Πιπιλή ότι ήταν πρώτη η ίδια η καταγγέλουσα που έκανε λόγο για ‘μία εμπειρία που είναι αρκετά δυσάρεστηκατά τη διάρκεια της ομιλίας της στην διαδικτυακή ημερίδα με τίτλο «Σπάσε τη Σιωπή – Μίλησε, Μην ανέχεσαι» που διοργάνωσε η Γ.Γ. Αθλητισμού.

Κι αυτή μάλλον είναι η πρώτη φράση βάσει της οποίας πολλοί αμφισβητούν τη σοβαρότητα της κατηγορίας της καταγγέλουσας όπως η ίδια περιέγραψε τα γεγονότα.

Ερωτηματικά όπως γιατί τώρα, μετά από 23 χρόνια, αλλά και πώς γίνεται κανείς από το στενό της περιβάλλον να μην είχε αντιληφθεί να συμβαίνει τίποτα, ούτε καν η συναθλήτριά της εκείνη την εποχή Αιμιλία Τσουλφά η οποία σε πρόσφατη συνέντευξή της στο sports3.gr δήλωσε ότι ‘δεν παρατήρησε το παραμικρό στη συμπεριφορά της Σοφίας την επόμενη ημέρα που να την κάνει να σκεφτεί ότι κάτι μπορεί να έχει συμβεί’ αλλά και η τοποθέτηση του τότε προπονητή της Ηλία Μυλωνά στην εφημερίδα Καθημερινή αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι “Η Σοφία δεν άφησε κανέναν να καταλάβει τί έγινε εκείνο το βράδυ” φαίνεται να ενισχύουν την άποψη όσων αμφισβητούν τα όσα καταγγέλει η Ολυμπιονίκης κάνοντας λόγο για πολιτικά ανταλλάγματα.

Ας μην ξεχνάμε ότι η ίδια η Σοφία Μπεκατώρου σε παλιότερες συνεντεύξεις της ευχαριστούσε μεταξύ άλλων την Ομοσπονδία για τη στήριξη στις προσπάθειές της ως αθλήτρια για αρκετά χρόνια αργότερα. Ακόμα και σε περιοδικά όπως ο Ιστιοπλοϊκός Κόσμος του Π.Ο.Ι.Α.Θ., ενός ομίλου που φαίνεται να είναι χρόνια σε κόντρα με την Ομοσπονδία.

Ποτέ δεν είχα φανταστεί ότι σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα θα μπορούσαμε να φθάσουμε τόσο ψηλά” ανέφερε το 2003 σε συνέντευξή της στο περιοδικό και τον Παντελή Λώλη η χρυσή Ολυμπιονίκης και συνέχεσε λέγοντας “Δεν ήταν όμως συμπτωματική η επιτυχία μας. Οφείλεται στους ομίλους μας, στις οικογένειές μας, στον χορηγό μας, στην ομοσπονδία και στους ανθρώπους που είναι τόσα χρόνια δίπλα μας.”

Περιοδικό Ιστιοπλοϊκός Κόσμος, τεύχος 51, Μάιος 2003

Κι αυτή βέβαια δεν είναι η μόνη δημόσια ευχαριστία της Σοφίας Μπεκατώρου προς όλους αυτούς τους οποίους σήμερα κατηγορεί ότι την πολέμησαν, την κυνήγησαν, την απείλησαν. Έναν χρόνο αργότερα, το 2004 η χρυσή Ολυμπιονίκης θα πράξει το ίδιο σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην έδρα της ΕΟΕ λέγοντας χαρακτηριστικά:

Θέλω να ευχαριστήσω τους προπονητές μας, Ηλία Μυλωνά και Μόργκαν Ρίσερ, όπως και τους συναθλητές μας Κώστα Τριγκώνη και Ανδρέα Κοσματόπουλο, με τους οποίους προετοιμαζόμαστε όλο αυτό το διάστημα. Επίσης την ΕΟΕ, την ελληνική ομοσπονδία και φυσικά όλους τους Έλληνες.”

Τί άλλαξε από τότε έως σήμερα;

Θα μπορούσε, δεδομένης της αποτρόπαιας πράξης που κατήγγειλε η αθλήτρια, να είχε αποφύγει αυτές τις τυπικές δημόσιες ευχαριστίες προς την ΕΙΟ ή όχι; Σίγουρα υπήρχαν άλλοι που το έκαναν για πολύ μικρότερα πράγματα, όπως για παράδειγμα η Κορακάκη.

Ή μήπως έγιναν και αυτές υπό την απειλή;

Όλα αυτά ελπίζουμε σύντομα να τα απαντήσει η δικαιοσύνη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *