Στην Αίγινα και μετά το καλοκαίρι: Όλοι οι λόγοι που την κάνουν έναν ιδανικό χειμερινό προορισμό

Αρχαίοι ναοί, μεσαιωνικά κάστρα, βυζαντινά μοναστήρια και ξωκλήσια, Καποδιστριακά και Αρχοντικά κτίρια, αλλά και κατοικίες μιας μεγάλης παρέας καλλιτεχνών του περασμένου και αυτού του αιώνα.

Από τον Οκτώβριο μέχρι και το Πάσχα, η Αίγινα απλώνει περήφανα τον πολιτισμικό της «μανδύα» και σε καλεί να την ανακαλύψεις – ξανά. Αυτά τα Σαββατοκύριακα που το μυαλό δεν πάει σε νησί, αποτελούν την πιο απρόσμενη ευκαιρία για να χαθείς στα σημεία της που μπορεί να μην επισκέπτεσαι τόσο εύκολα το καλοκαίρι. Διότι όντως η Αίγινα το καλοκαίρι είναι πανέμορφη. Όταν όμως ο καιρός της βάζει αυτό το γκρίζο φόντο και η φύση στρώνει το χαλί με τα πεσμένα φύλλα, τότε η Αίγινα γίνεται μαγική. Τότε βγαίνουν όλα της τα χρώματα. Όλες της οι χάρες. Και τότε βρίσκει όλη την ηρεμία που χρειάζεται για να αφήσει την ιστορία της να ζωντανέψει ξανά.

Λίγο πριν ανοίξει ή λίγο αφού κλείσει η πόρτα μιας εκκλησίας στην Παλιαχώρα. Η θέα από τον περίγυρο καθηλώνει, ο Άγιος Νεκτάριος διαγράφεται στο βάθος.
Ο Ναός της Αφαίας τον χειμώνα

Εδώ η μαγεία δεν έχει εποχές. Αλλά η κορυφή του λόφου είναι πολύ πιο φιλόξενη χωρίς τον ήλιο από πάνω. Η θέα από το ναό είναι μεθυστική, το τοπίο σε συνεπαίρνει και ο χρόνος χάνεται ανάμεσα στους κίονες όσο ρεμβάζεις τη θάλασσα, τον πευκόφυτο περίγυρο και τη γείτονα πρωτεύουσα.

Στην επίσκεψη στον ναό της Αφαίας, φρόντισε να έχεις χρόνο. Αρκετό χρόνο για να ζήσεις όσο περισσότερο μπορείς αυτήν την μοναδική ατμόσφαιρα.
 • 22’ οδήγηση από το λιμάνι  της Αίγινας 
 • tips: καθοδόν, θα περάσετε δίπλα από το Μοναστήρι του Αγ. Νεκταρίου. Αν κατηφορίσετε,  μετά το ναό, φτάνετε στην παραλία της Αγίας Μαρίνας. 
Τα μουσεία και τα Καποδιστριακά κτίρια, που τα γυρνάς όλα σε μία ημέρα

Το Αρχαιολογικό μουσείο βρίσκεται δίπλα στο λιμάνι και στον ναό της Κολώνας. Το Λαογραφικό, μέσα στην πόλη. Του Καπράλου, σπίτι και μουσείο μαζί. Όλα μικρά σε μέγεθος και απόσταση, όλα τεράστια σε αξία και ιστορία. Σας προτείνουμε να ξεναγηθείτε επίσης στα κτήρια της εποχής του πρώτου Κυβερνήτη, τα οποία βρίσκονται στο κέντρο της πόλης: Το Εϋνάρδειο Διδασκαλείο, το Κυβερνείο, η Εθνική Καποδιστριακή Βιβλιοθήκη, ο Πύργος του Μαρκέλλου, το Ορφανοτροφείο (οι περιβόητες φυλακές), το Δημοτικό Θέατρο.

Η Μάνα. Το αριστουργηματικό άγαλμα του Χρήστου Καπράλου, ακριβώς έξω από το σπίτι-εργαστήρι του και πλέον επισκέψιμο μουσείο. Άλλη μια στάση στον Περίπατο των Καλλιτεχνών.
 • Μια τέλεια βόλτα  με τα πόδια από το λιμάνι της Αίγινας
 • Tip: Προτείνουμε μεσημεριανή στάση σε μια από τις ταβέρνες της παραλίας στην πόλη για ψαρομεζέδες.
O Αρχαίος Ελαιώνας

Για να φτάσετε στον Ελαιώνα, προτείνουμε να ανεβείτε το μονοπάτι πάνω από την παραλία του Μαραθώνα. Διαρκεί μόνο 20 λεπτά και είναι εύκολο ακόμα και για παιδιά. Μπαίνοντας στο οροπέδιο, οι πελώριες υπεραιωνόβιες ελιές θα σας συνεπάρουν (οι κουφάλες των δέντρων ξεπερνούν τα 5 τ.μ.)! Η περιπλάνηση στον ελαιώνα είναι επουλωτική και η απόλυτη ησυχία σαγηνεύει το μυαλό καθώς το αεράκι κάνει την γύρω χαμηλή βλάστηση από μαργαρίτες και χαμομήλια να κυματίζει ανάλαφρα. Συχνοί επισκέπτες που μπορεί να συναντήσετε είναι βοσκοί, παραδοσιακοί οργανοπαίχτες και, φυσικά, άλλοι περιπατητές. Από τον Ελαιώνα, μπορείτε να ακολουθήσετε κάποιο από τα υπολοιπα σηματοδοτημένα μονοπάτια προς Σφεντούρι ή Παχιοράχη. 

Όχι δεν είναι εικόνα από κάποιο παιδικό παραμύθι. Είναι ένας κορμός στον Αρχαίο Ελαιώνα. Μέσα στην κουφάλα χωράνε όλα μας τα όνειρα.
 • 9’ οδήγηση από το λιμάνι  της Αίγινας 
 • tips: Στην πόλη κάντε μια γρήγορη στάση στα πλωτά μανάβικα ή σε κάποιον φούρνο για προμήθειες περιπάτου ή ακόμα και πικ-νικ. 
Οι περίπατοι. Των Αρχοντικών από τη μία, των Καλλιτεχνών από την άλλη

Τα αρχοντικά του Κανάρη, του Τρικούπη, του Μαυροκορδάτου, του Κοντοσταύλου και του Βούλγαρη βρίσκονται είτε μέσα στην πόλη είτε λίγο έξω από αυτή, στον κόλπο της Περιβόλας.  Μια περιπλάνηση σε ένα ανεξερεύνητο μέρος τους νησιού,  παρά τη μικρή απόσταση από το λιμάνι, θα σας ανταμείψει μιας και ο παραλιακός περίπατος είναι καθημερινή δραστηριότητα για πολλούς μόνιμους κατοίκους. 

Αν κατευθυνθείτε προς την άλλη πλευρά, θα βρείτε τα σπίτια των Καλλιτεχνών: Του Νικολάου, του Μόραλη, το σπίτι & εργαστήρι (επισκέψιμο) του Καπράλου με το περίφημο άγαλμα της Μάνας, το φανάρι του Μπούζα και το σπίτι του Καζαντζάκη. 

Το Φανάρι του Μπούζα, Ένας από τα ελάχιστους σωζόμενους κυκλικούς, πετρόχτιστους φάρους στην Ελλάδα. Και ένα από τα πιο μαγικά ηλιβασιλέματα που θα δεις ποτέ. Μαζί με το Άγαλμα της Μάνας (Χρ. Καπράλου), οι “παραθαλάσσιες” στάσεις στον Περίπατο των Καλλιτεχνών.
 • 40’ περπάτημα από το λιμάνι  της Αίγινας για όποιον από τους 2 περιπάτους
 • tips: Πάρτε φωτογραφική μηχανή  
Η Παλιαχώρα, το ομορφότερο σηματοδοτημένο μονοπάτι του νησιού

Με 35 βυζαντινά ξωκλήσια να στέκουν ακόμα όρθια και να δίνουν ζωή και αίγλη στην πανέμορφη πλαγιά που κάποτε ορθωνόταν το μεσαιωνικό κάστρο του νησιού -ένας νησιώτικος Μυστράς. Ανοίξτε τις πόρτες των εκκλησιών, θαυμάστε αγιογραφίες 600 και άνω ετών και οπωσδήποτε ξαποστάστε στον περίβολό τους για να νιώσετε την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα τους. Μια βόλτα πραγματικά παραμυθένια. 

Λίγο πριν ανοίξει ή λίγο αφού κλείσει η πόρτα μιας εκκλησίας στην Παλιαχώρα. Η θέα από τον περίγυρο καθηλώνει, ο Άγιος Νεκτάριος διαγράφεται στο βάθος.
 • 15’ οδήγηση από το λιμάνι της Αίγινας και διάρκεια περίπατου περίπου 40 λεπτά
 • tips: Σηματοδοτημένο μονοπάτι. Από την κορυφή φαίνονται καταπληκτικά η ενδοχώρα, το μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου και η βόρεια παραθαλάσσια πλευρά του νησιού. 
   
Οι ταβέρνες. Και οι ψαροταβέρνες

Από τη μια επιλέγετε ανάμεσα σε αυτές που βρίσκονται μακριά από τη θάλασσα, τις πιο βουνίσιες, με τα βαριά τζάκια και την μυρωδιά του ψητού. Με κλασικά, χειμερινά πιάτα εκτελεσμένα σε παραλλαγές με ντόπια πεντανόστιμα υλικά. Κόκορας με μακαρόνια, κοκκινιστά, σταβλίσιες, ρεβυθάδες. Από την άλλη, οι γνωστές θαλασσινές ταβέρνες. Στο λιμάνι, στις Πόρτες και στην Πέρδικα. Με το ψάρι να βγαίνει φρέσκο από τους ψαράδες και τους ψήστες να βγάζουν όλο το μεράκι τους, απαλλαγμένοι από το φόρτο του καλοκαιριού.

Στον λόφο απέναντι από το γραφικό λιμανάκι της Πέρδικας, που φιλοξενεί την Camera Obscura και τα υπόσκαφα πυροβολεία του Β’ Π.Π. Μια τέλεια βόλτα ακριβώς πριν τις ψαροταβέρνες.
 • 15′ οδήγηση από το λιμάνι της Αίγινας, διαφορετικά παίρνετε το ΚΤΕΛ
 • tips: Περπατήστε το πανέμορφο μονοπάτι προς τον φυσικό φωτογραφικό θάλαμο της Camera Obscura με θέα τη Μονή, τα Μέθανα και τις κορυφογραμμές της Πελοποννήσου
Η ζωή του νησιού της Αίγινας

Είναι η πρώτη πρωτεύουσα του Ελληνικού κράτους. Είναι η αρχόντισσα του Σαρωνικού. Είναι μόλις μια ώρα μακριά από την Αθήνα. Η Αίγινα είναι νησί. Αλλά είναι κι ένα μέρος ζωντανό, όλο το έτος. Με δρώμενα, εκθέσεις, συγκεντρώσεις, με καφέ μπαρ και εστιατόρια, όλα γεμάτα κάθε Σαββατοκύριακο από ντόπιους και μη, όλα με τον δικό τους χαρακτήρα. Οι τράτες είναι ακόμα εδώ, με τα τελάρα κόντρα στη μουντάδα του καιρού να γεμίζουν το μάτι με χρώμα, την ψυχή με ηρεμία και την τσάντα με φρέσκα φρούτα και ζαρζαβατικά για όλη την εβδομάδα. Ο καφές είναι καλύτερος όταν εκτός από το ξύπνημα σου ζεσταίνει και τα χέρια με φόντο τα κατάρτια και τα κύματα. Το ίδιο και η μπύρα ή το κρασί ή το ποτό, που σε αυτό το σκηνικό τα λαχταράς και τα απολαμβάνεις ακόμα περισσότερο. Και αν τα βάλεις όλα μαζί, δίνουν έναν μοναδικό χαρακτήρα σε αυτόν τον προικισμένο τόπο, τώρα, τον χειμώνα.

Αχνιστός ελληνικός στα καφενεία της Δημαρχίας, με θέα τα πλωτά μανάβικα. Τι καλύτερο για πρωινό καφέ;
Και τέλος, το ταξίδι από την Αθήνα: σε 1 ώρα και 10 λεπτά. Με τη Saronic Ferries.

Με απογευματινό δρομολόγιο Παρασκευής, αν θέλεις να πας όλο το ΠΣΚ. Με 2 πρωινά Σαββάτου, αν θες να πας ΣΚ. Με 2 πρωινά Κυριακής, αν θες να πας απλά μονοήμερο. Μονοήμερο μπορείς να πας και το Σάββατο, γιατί έχει και απογευματινά επιστροφής. Και όλα τα δρομολόγια, μπορείς να τα βρεις στο sf.gr

Πηγή

Πρόσφατα

Οι προτεραιότητες του κλάδου της κρουαζιέρας για το 2022 αναδείχθηκαν στις συναντήσεις μεταξύ CLIA και Ελληνικής Κυβέρνησης

Η CLIA επαίνεσε την Ελλάδα για τον ηγετικό της ρόλο στην επανέναρξη της κρουαζιέρας το 2021 και παρουσίασε τις προτεραιότητες του κλάδου για το 2022 κατά τη διάρκεια συναντήσεων με

Προπονητικά camp σε όλη την Ελλάδα για τις κατηγορίες Optimist και Laser 4.7!

Στην υλοποίηση του αγωνιστικού της προγράμματος για το 2022 προχωρά η Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία και πριν την έναρξη των Περιφερειακών πρωταθλημάτων ανακοινώνει την διοργάνωση προπονητικών καμπ στις κατηγορίες Οπτιμιστ και Λέιζερ

μοιρασου το αρθρο

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *