Πρόστιμα, απαγορευτικά απόπλου και λοιπές ανοησίες

Η είδηση ότι θα ενταθούν οι έλεγχοι αναφορικά με τη χρήση θαλασσίων μέσων αναψυχής υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες, και, σε περίπτωση διαπίστωσης παράβασης της εν λόγω διάταξης, θα υπάρχουν κυρώσεις έφερε για μία ακόμα φορά στην επιφάνεια το μίσος και την ανοησία της ελληνικής κοινωνίας.

Για έναν περίεργο λόγο κάποιοι αδυνατούν να συνειδητοποιήσουν τον λόγο ύπαρξης και τον σκοπό του λιμενικού σώματος. Ίσως να πίστευαν ότι ήταν εκεί από πάντα και απλώς χρειάστηκε να εφεύρουμε τη ναυσιπλοΐα για να έχουν κάτι να ασχολούνται.

Δυστυχώς δεν έγινε έτσι. Το λιμενικό, το οποίο όλοι πληρώνουμε με τους φόρους μας, γεννήθηκε ακριβώς για να εξυπηρετεί τις ανάγκες των ανθρώπων που για τον έναν ή τον άλλο λόγο βρίσκονται στη θάλασσα.

Ανάμεσα στους λόγους ύπαρξής του, λοιπόν, είναι η έρευνα και η διάσωση στη θάλασσα. Δεν είναι στη διακριτική του ευχέρεια το αν θα ανταποκριθεί όταν λάβει σήμα κινδύνου. Δεν μας κάνει καμμία χάρη. Κάνει αυτό για το οποίο πληρώνεται ως οργανισμός για να μπορεί να διαθέτει σκάφη, ναυαγοσωστικά, περιπολικά, καταδιωκτικά κ.ά. και ο κάθε λιμενικός που έχει επιλέξει ελεύθερα αυτό το επάγγελμα ξέρει πολύ καλά για ποιόν λόγο πληρώνεται κάθε μήνα και γνωρίζει από πριν το ρίσκο που ενδεχομένως υπάρχει, αναλόγως του πόστου που υπηρετεί.

Οι άνθρωποι που δουλεύουν στα σώματα ασφαλείας, όπως είναι το λιμενικό, γνωρίζουν οι ίδιοι και για αυτό άλλωστε το επιλέγουν, ότι ένα σώμα ασφαλείας έχει ένα ρίσκο. Κι αυτό απαιτεί θάρρος. Ποιοί είναι όλοι αυτοί που αποφασίζουν να ευνουχίσουν έτσι τους διασώστες; Ποιοί είναι όλοι αυτοί που επιμένουν να τους αντιμετωπίζουν ως δειλούς ανθρώπους;

Δυστυχώς δεν ζούμε σε έναν ελεύθερο κόσμο, πραγματικά ελεύθερο. Δυστυχώς ζούμε σε έναν κόσμο που έχει κράτη, μας αρέσει δεν μας αρέσει. Και αυτό σημαίνει ότι έχουμε παραχωρήσει κάποιες αρμοδιότητες, κάποιες εξουσίες στο κράτος. Μία απ’ αυτές είναι η προστασία μας στη θάλασσα. Πληρώνουμε ακριβά γι’ αυτό και όχι από επιλογή.

Ποιοί είναι αυτοί, λοιπόν, που έρχονται να πουν το αντίθετο; Και γιατί δεν μας δίνουν τα λεφτά μας πίσω να επιλέξουμε εμείς ποιός θα μας σώσει και ποιός όχι;

Υποτιμούν τον σκοπό του λιμενικού σώματος, υποτιμούν τους ανθρώπους που έχουν το θάρρος και τη γνώση να κάνουν μία δουλειά άλλη απ’ αυτήν του γραφιά με ωράριο 9-5.

Εξυπνακίστικα δήθεν ενδιαφέρονται για τους φόρους μας όταν κάποιο σκάφος κινδυνεύσει. Τότε γιατί δεν ζητούν την κατάργηση του λιμενικού σώματος ως όργανο του κράτους; Γιατί δεν ζητούν ιδιωτικό λιμενικό; Γιαλαντζί φιλελευθερισμός.

Το θέμα τους δεν είναι οι φόροι. Το θέμα τους είναι το μίσος που υπάρχει μέσα τους και απλώς αναζητούν αφορμή κάπου να το διοχετεύσουν. Η χυδαιότητά τους φτάνει στο σημείο να αδιαφορούν για τη σοβαρότητα μίας κατάστασης και με οπαδισμό να βγάζουν τη χαιρεκακία τους τη στιγμή που κάποιος άνθρωπος κινδυνεύει.

Αυτό τους δίδαξε η θάλασσα;

Ε. Μέντη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *