Ποιοί παράγοντες συνθέτουν μία επιτυχημένη διοργάνωση;

Πριν λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε το Aegean 600, ένας non-stop αγώνας 600 ν.μ. που διοργανώθηκε από τον ΠΟΙΑΘ και την Περιφέρεια Αττικής, η οποία υπήρξε και ένας από τους μεγάλους χορηγούς.

Το Aegean 600 μπορεί να θεωρηθεί ως μία αρκετά φιλόδοξη προσπάθεια που στόχο έχει να καθιερωθεί ανάμεσα σε άλλους αντίστοιχους αγώνες όπως για παράδειγμα το Rolex Middle Sea Race και φυσικά να προβάλει τον ναυταθλητισμό και τις ομορφιές της χώρας μας.

Η αναγγελία ενός τέτοιου αγώνα όπως ήταν φυσικό προκάλεσε τον ενθουσιασμό των ανοιχτοθαλασσιτών που ανυπομονούσαν να παρακολουθήσουν το μεγάλο γεγονός της χρονιάς.

Στα plus ήταν ο ίδιος ο στίβος, η διαδρομή που επιλέχθηκε, με έντονες αλλαγές στις συνθήκες και τις πλεύσεις που φαίνεται να ικανοποίησε όλους όσους συμμετείχαν, αλλά και η μεγάλη συμμετοχή, ειδικά αν λάβουμε υπ’ όψιν τις δυσκολίες που έχει επιφέρει η πανδημία, αφού στη γραμμή εκκίνησης έφτασαν συνολικά 37 σκάφη, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων έφερε ξένη σημαία.

Στα αρνητικά της διοργάνωσης ήταν η κάλυψη του αγώνα, η οποία φάνηκε να περιορίστηκε κυρίως στις πληροφορίες που μπορούσε κανείς να αντλήσει μέσω του YB Tracking. Καμμία ουσιαστική ενημέρωση για τις πραγματικές συνθήκες όπως τις αντιμετώπιζαν τα σκάφη, καμμία ιδαίτερη ενημέρωση και αναφορά ακόμα κι όταν κάποια εξ αυτών εγκατέλειψαν.

Το γεγονός αυτό όπως ήταν φυσικό απογοήτευσε αρκετούς από αυτούς που παρακολουθούσαν τον αγώνα από τη στεριά αφού έπρεπε να βασίζονται στις αναρτήσεις που έκαναν οι ίδιοι οι συμμετέχοντες στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης των ομάδων τους προκειμένου να λάβουν καλύτερη και πληρέστερη πληροφόρηση, αλλά και εικόνα σε πραγματικό χρόνο.

Συνέπεια όλων αυτών φυσικά ήταν να ανοίξει για μία ακόμα φορά η συζήτηση για το ποιός αγώνας είναι ή δεν είναι επιτυχημένος.

Οι απόψεις που ακούστηκαν ήταν ποικίλες. Για κάποιους η επιτυχία είναι θέμα αριθμού συμμετοχών, για άλλους ο βαθμός δυσκολίας ενός αγώνα, για κάποιους άλλους ο ίδιος ο στόλος και το κατά πόσο τα σκάφη που είναι αγωνιστικά ή όχι.

Μπορεί όμως η επιτυχία ενός αγώνα να είναι αποτέλεσμα ενός και μόνο παράγοντα;

Μία γρήγορη ματιά στις πιο επιτυχημένες διοργανώσεις ανοιχτής θαλάσσης ανά τον κόσμο δείχνει πως μάλλον όχι.

Υπάρχουν αγώνες βατοί, αγώνες δύσκολοι, αγώνες ιστορικοί, αγώνες καινοτόμοι, αγώνες που λίγοι μπορούν να κάνουν, όπως οι single handed που κάνουν τον γύρο του κόσμου, αγώνες που συγκεντρώνουν ασύλληπτο αριθμό συμμετοχών, όπως η Barcolana, αλλά και αγώνες με μικρότερο αριθμό συμμετοχών. Αγώνες που απουσιάζουν τα σύγχρονα τεχνολογικά βοηθήματα ναυσιπλοΐας, αλλά και αγώνες που ο υπολογιστής είναι εξίσου σημαντικός με τα πανιά.

Κι όμως όσο κι αν διαφέρουν φαίνεται να είναι το ίδιο ή σχεδόν το ίδιο δημοφιλείς στο ευρύ κοινό. Γιατί;

Ένα στοιχείο που δεν λείπει ποτέ από έναν επιτυχημένο αγώνα είναι η επικοινωνία και το marketing. Με αυτόν τον τρόπο η ιστιοπλοΐα ανοιχτής θαλάσσης καταφέρνει να αποκτήσει την κερκίδα που, σε αντίθεση με άλλα αθλήματα, δεν έχει.

Η εξωστρέφεια ενός επιτυχημένου αγώνα δεν αφορά μόνο τον αριθμό των ξένων συμμετοχών, η οποία θα πρέπει να είναι αυτονόητη εφόσον μιλάμε για διεθνείς διοργανώσεις. Σε έναν επιτυχημένο αγώνα η εξωστρέφεια είναι κάτι που θα πρέπει να τον χαρακτηρίζει ήδη από τη σύλληψη της ιδέας του μέχρι και την ολοκλήρωσή του. Και πάνω απ’ όλα θα πρέπει να χαρακτηρίζει την επικοινωνία του με τον υπόλοιπο κόσμο.

Ας μην ξεχνάμε ότι όταν το 1968 πραγματοποιήθηκε το πρώτο Middle Sea Race επιστρατέφτηκε αερσκάφος της Βρετανικής Αεροπορίας με σκοπό τη λήψη φωτογραφιών καθόλη τη διάρκεια του αγώνα ενώ το Συμβούλιο Τουρισμού της Μάλτας ανέλαβε, μεταξύ άλλων, η είδηση του αγώνα να φτάσει σε κάθε άκρη της Γης.

Στην εποχή μας όλα αυτά είναι πολύ πιο απλά να επιτευχθούν αφού με το πάτημα ενός κουμπιού το μήνυμα μπορεί να φτάσει ταυτόχρονα σε χιλιάδες αποδέκτες.

Έχουμε έναν πολύ ωραίο φυσικό στίβο που δίνει τη δυνατότητα πραγματοποίησης κάθε είδους διοργάνωσης, κάθε είδους αγώνα, εύκολου-δύσκολου, μεγάλης και μικρότερης συμμετοχής. Κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να επικοινωνήσουμε παντού.

Πρόσφατα

Οι ελληνικές συμμετοχές στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα Laser 4,7 YOUTH και TECHNO 293 PLUS

Σε δυο νέες μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις ετοιμάζονται να πάρουν μέρος Έλληνες ιστιοπλόοι. Ο πρώτος αγώνας είναι το παγκόσμιο πρωτάθλημα Λέιζερ 4, 7 Youth που θα διεξαχθεί στην Ιρλανδία από 7

Οι νικητές του Πανελλήνιου Γιούροπ

Μεγάλη αγωνιστική και οργανωτική επιτυχία σημείωσε το πανελλήνιο πρωτάθλημα της κατηγορίας Γιούροπ που διοργάνωσε ο Ε.Ν.Ο.Α. Έλαβαν μέρος 22 σκάφη και έγιναν 5 ιστιοδρομίες. Στους άνδρες κέρδισε ο Γεώργιος Καραγιαννίδης

μοιρασου το αρθρο

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *