Πλέοντας κόντρα στο ρεύμα του κορωνοϊού

Η Καταλίν και η Μπορόκα Μπόνζε απλώνουν τα ρούχα τους για να στεγνώσουν στο «Teatime», που είναι αραγμένο στο λιμάνι Λας Πάλμας | VIA REUTERS/SAILINGTEATIME.COM

Ενώ ο κόσμος αντιμετωπίζει την πανδημία, μια τετραμελής οικογένεια της Ουγγαρίας αποφάσισε το περασμένο καλοκαίρι να εκπληρώσει το όνειρό τους: Ιστιοπλοΐα σε όλο τον κόσμο με μια βάρκα 50 ποδιών που ονομάζεται «Teatime».

Έφυγαν από ένα λιμάνι της Κροατίας στα τέλη Ιουνίου 2020 και έκτοτε έπλεαν γύρω από την Ιταλία και την Ισπανία, στη συνέχεια σταμάτησαν για λίγο στο Πράσινο Ακρωτήριο πριν περάσουν τον Ατλαντικό.

Αφού πέρασαν τα Χριστούγεννα στη Μαρτινίκα, τώρα είναι αγκυροβολημένα στο Μαριγκότ, στο νησί Άγιος Μαρτίνος της Καραϊβικής, περιμένοντας να πλεύσουν προς το κανάλι του Παναμά.

Δεν βιάζονται, ωστόσο, καθώς η ζωή στο σκάφος – όπως και για πολλούς ανθρώπους που βρίσκονται σε καραντίνα στα σπίτια τους – έχει επιβραδυνθεί.

Ο Ντομόνκος Μπόνζε στο τιμόνι του ιστιοπλοϊκού «Teatime» κοντά στο Μαριγκό, στο γαλλικό νησί του Αγίου Μαρτίνου στην Καραϊβική | VIA REUTERS/SAILINGTEATIME.COM

«Για μένα είναι μια φανταστική εμπειρία που μπορώ να περάσω πολύ περισσότερο χρόνο με τα παιδιά μου, αντί να γυρίσω στο σπίτι αργά από την εργασία εντελώς εξαντλημένος», δήλωσε ο 48χρονος Ντομένκος Μπόζνε, ο οποίος δημιούργησε ένα γραφείο στο σπίτι, ή για την ακρίβεια στο σκάφος. Εργάζεται σε επιχείρηση πληροφορικής.

«Η διαδρομή μας είναι αρκετά ευέλικτη. Βασικά ο καιρός καθορίζει με ποιον τρόπο πηγαίνουμε, καθώς οι εποχές του τυφώνα και των κυκλώνων θέτουν τα όρια για ιστιοπλοΐα σε κάθε περιοχή».

Αυτός και η σύζυγός του Άννα, που ταξιδεύουν για περισσότερο από μια δεκαετία, είχαν προγραμματίσει το περιπετειώδες ταξίδι πολύ πριν από την πανδημία του Covid-19.

Το ιστιοπλοϊκό Teatime πλέει στη Μεσόγειο θάλασσα VIA REUTERS/SAILINGTEATIME.COM

Μέχρι στιγμής, η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν μια εξάωρη καταιγίδα κατά τη διάρκεια της διέλευσης του Ατλαντικού, από την οποία βγήκανα με επιτυχία και μοναδικές απώλειες μία τοστιέρα και το δορυφορικό τηλέφωνο που έσπασε.

Ακολουθούν τις αλλαγές στους κανόνες που ισχύουν σε κάθε χώρα για την πανδημία και κάνουν τεστ ή μένουν σε καραντίνα, αν αυτό απαιτείται.

«Όταν φτάσαμε στη Μαρτινίκα … είπαμε στις αρχές ότι περάσαμε 16 μέρες στην ανοιχτή θάλασσα και το δέχτηκαν ως καραντίνα», δήλωσε ο Μπόζνε.

Ωστόσο, το σκάφος είναι γεμάτο με αρκετά τρόφιμα που φτάνουν για ένα μήνα. Επίσης πιάνουν τον δικό τους τόνο ή άλλα ψάρια, κάτι που χαροποιείε ιδιαίτερα τις 6 και 8 ετών κόρες του ζευγαριού.

Τα δύο κορίτσια κάνουν τηλεκπαίδευση μάθηση και θα εγγραφούν σε τοπικά σχολεία, εάν είναι δυνατόν, για να εξοικειωθούν με διαφορετικούς πολιτισμούς.

Το ιστιοπλοϊκό «Teatime» πλέει κοντά στο Νησί της Καρδιάς στην Κροατία | VIA REUTERS/SAILINGTEATIME.COM

Ενώ είμαστε μαζί όλη την ώρα σε έναν περιορισμένο χώρο που στην αρχή παρουσίαζε κάποιες δυσκολίες, τώρα όλα πάνε ρολόι στο «Teatime», που πήρε το όνομά του από τη συνήθεια της οικογένειας να κάθεται για τσάι και κουβέντα.

Η Άννα είπε ότι το ταξίδι της έδωσε τεράστια ελευθερία παρόλο που χρειάζεται τόσο να μαγειρεύει τακτικά όσο και να βοηθάει με τον χειρισμό των πανιών, όταν χρειάζεται.

Ανάλογα με τους περιορισμούς Covid, σκοπεύουν να ταξιδέψουν φέτος ή τον επόμενο χρόνο προς τον Ειρηνικό, και τώρα λένε ότι το ταξίδι τους θα μπορούσε να διαρκέσει άλλα 5-6 χρόνια, σταματώντας για μεγάλες περιόδους στον νότιο Ειρηνικό και στον Ινδικό Ωκεανό.

Πηγή

Πρόσφατα

Εντυπωσιακές οι πρώτες εικόνες από το Πανελλήνιο του Ν.Ο. Π. Φαλήρου

Από τον ιστορικό Ν.Ο.Παλαιού Φαλήρου και το πανελλήνιο πρωτάθλημα 420 έγινε η επανεκκίνηση της ιστιοπλοΐας και κατ’ επέκταση του ελληνικού ερασιτεχνικού αθλητισμού. Οι 60 αθλητές και αθλήτριες, τηρώντας όλα τα

Το γιώτινγκ “πόλος έλξης” για επενδυτές για τη μαρίνα Καλαμαριάς

Εκ των πραγμάτων ήταν αναγκαία η παράταση έως τις 14 Ιουλίου στην προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη μαρίνα Καλαμαριάς, καθώς υπήρξαν σχετικά αιτήματα από υποψήφιους επενδυτές για να προετοιμάσουν τους

μοιρασου το αρθρο

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *