Ο Πύργος του Ηρακλή, ο παλαιότερος ρωμαϊκός φάρος που χρησιμοποιείται ως σήμερα

Στην περιοχή της Γαλικίας, στη βορειοδυτική Ισπανία, σε μία χερσόνησο μόλις 2,4 χιλιόμετρα από το κέντρο της Λα Κορούνια, που οι Ρωμαίοι ονόμαζαν Finis Terrae (δηλ. το τέλος του κόσμου), βρίσκεται ο παλαιότερος σωζόμενος φάρος, ο Πύργος του Ηρακλή.

Ο φάρος που δεσπόζει πάνω σε έναν βράχο ύψους 57 μέτρων, χρονολογείται στα τέλη του 1ου με αρχές του 2ου αιώνα μ.Χ. Το ύψος του αγγίζει τα 55 μέτρα, εκ των οποίων τα 34 αντιστοιχούν στο ρωμαϊκό κτίριο ενώ τα 21 προστέθηκαν κατά την αποκατάσταση που έγινε το 1789 υπό την επίβλεψη του αρχιτέκτονα Eustaquio Giannini.

Ως και τον 20ο αιώνα ο φάρος ήταν γνωστός με την ονομασία Farum Brigantium, από την ομώνυμη ρωμαϊκή πόλη που βρισκόταν στην περιοχή, τη σημερινή Κορούνια. Ο φάρος πήρε την ονομασία Πύργος του Ηρακλή αρκετά αργότερα, από τον δέκατο άθλο του μυθικού ήρωα.

Σύμφωνα με τον μύθο, στην περιοχή ζούσε ο Γυρηόνης, ένας τρισώματος γίγαντας, ο οποίος είχε ένα ξακουστό κοπάδι από κόκκινα βόδια που όμοιά τους δεν υπήρχαν πουθενά στον κόσμο. Ο Ηρακλής βρέθηκε εκεί κατ’ εντολήν του θείου του Ευρυσθέα, βασιλιά της Τίρυνθας, με σκοπό να πάρει τα κοπάδια. Έπειτα από τρείς μέρες πάλης, ο Ηρακλής κατάφερε με το ρόπαλό του να σκοτώσει τον Γυρηόνη. Πριν, λοιπόν, ξεκινήσει το ταξίδι της επιστροφής, έθαψε το κεφάλι του Γηρυόνη και στο σημείο διέταξε να κατασκευαστεί μία πόλη, η σημερινή Κορούνια.

Ο μύθος αυτός απεικονίζεται στο έμβλημα της πόλης, που δείχνει έναν φάρο πάνω σε έναν βράχο στη βάση του οποίου βρίσκεται ένα κρανίο και δύο κόκκαλα που αναπαριστούν το θαμμένο κεφάλι του Γυρηόνη.

Ο Πύργος του Ηρακλή είναι Εθνικό Μνημείο της Ισπανίας και από τις 27 Ιουνίου 2009 έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς και συγκεντρώνει χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *