Οι βοριάδες του Αιγαίου το χειμώνα: πώς δημιουργούνται και τί εντάσεις δίνουν;

Κατά τους χειμερινούς μήνες εμφανίζονται οι γνωστοί βοριάδες του Αιγαίου (καιρός βόρειου ρεύματος). Δημιουργούνται όταν συνδυάζονται χαμηλές ατμοσφαιρικές πιέσεις στην Ανατολική Μεσόγειο με αντικυκλώνα στα Βαλκάνια. Η έντασή τους πολλές φορές πάνω από το Αιγαίο φτάνει και ξεπερνά τα 8 μποφώρ, μέχρι και 9 ή και 10, με χρονική διάρκεια από μία ημέρα μέχρι και μία εβδομάδα. Μεγαλύτερη ένταση έχουν στα στενά του Καφηρέα (Cavo Doro) και στις Κυκλάδες, λόγω της επίδρασης των διαύλων.

Πάνω από το Αιγαίο δημιουργούνται στρωματοφόρα σύννεφα τα οποία κατά τόπους πάνω από το Αιγαίο, τη Θράκη, την Ανατολική Μακεδονία, την Ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την Αττική, την Ανατολική Πελοπόννησο και την Κρήτη, γίνονται πυκνότερα και πολλές φορές δίνουν βροχές ή χιόνια.

Υπάρχουν περιπτώσεις κατά τη διάρκεια του χειμώνα στις οποίες με παρόμοια βαρομετρικά συστήματα δημιουργείται ισχυρός μέχρι και θυελλώδης βορειοδυτικός άνεμος πάνω από την κοιλάδα του Αξιού ποταμού, ο οποίος φτάνει μέχρι το Θερμαϊκό και είναι γνωστός ως άνεμος Βαρδάρης. Η έντασή του κυμαίνεται συνήθως από 6 μέχρι και 8 μποφώρ (25-40 κόμβους), με μέση διάρκεια από 2 μέχρι 4 ημέρες.

Πηγή: Ναυτική Μετεωρολογία – Γεώργιος Κασιμίδης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *