Μάλλον ήρθε η ώρα να δούμε τον αθλητισμό λίγο διαφορετικά

Το άθλημα της ιστιοπλοΐας το τελευταίο διάστημα στιγματίστηκε όσο ποτέ άλλοτε με τις βαριές κατηγορίες που ακούστηκαν να έχουν δημιουργήσει την πλέον αρνητική εικόνα στο ευρύ κοινό που αγνοεί ίσως τα πολλαπλά οφέλη που σημαίνει η ενασχόληση με αυτό.

Από την άλλη δημιούργησε και ένα πεδίο ανάπτυξης σκέψεων και συζητήσεων για το πώς θα μπορούσε να διαμορφωθεί καλύτερα η επόμενη ημέρα βάζοντας στο επίκεντρο τον αθλητή, τα δικαιώματα του οποίου συνεχίζουν και στο νέο αθλητικό νόμο να παραμένουν περιορισμένα και ασαφή σύμφωνα με κάποιες γνώμες.

Διαβάζουμε για παράδειγμα στο άρθρο 33, παρ. 5:

Η προσφορά υπηρεσιών στις εθνικές ομάδες είναι ύψιστη υποχρέωση των αθλητών. Αθλητής που αρνείται αδικαιολόγητα να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην αντίστοιχη εθνική ομάδα τιμωρείται, σύμφωνα με όσα ορίζονται στον ειδικό κανονισμό του άρθρου 27 του παρόντος νόμου, με ποινή αποκλεισμού από τους αγώνες της εθνικής ομάδας, των πρωταθλημάτων και του κυπέλου και στερείται τις κάθε είδους παροχές της ομοσπονδίας. Αθλητής που τιμωρείται για άρνηση προσφοράς των υπηρεσιών του στην εθνική ομάδα, στερείται επίσης των κάθε είδους παροχών της Πολιτείας, των ευεργετημάτων που προβλέπονται από τις διατάξεις του παρόντος και των τυχόν ειδικών φορολογικών απαλλαγών.

Αλήθεια τί σημαίνει ‘αδικαιολόγητα’; Πέρα από κάποιες αντικειμενικές δυσκολίες, όπως πχ ιατρικά θέματα, οι λόγοι που μπορεί να έχει κάποιος για να μην επιθυμεί να συνεχίσει ως μέλος της Εθνικής Ομάδας με όσα μία τέτοια συμμετοχή συνεπάγεται μπορεί να είναι πολλοί, οικονομική δυσπραγία για παράδειγμα.

Όσον αφορά τον ‘επαγγελματία’ αθλητή με την ευρεία έννοια που χρησιμοποιείται κατά κόρον, αυτόν δηλαδή που επιλέγει να κάνει καριέρα πάνω στο άθλημά του, ο νόμος του δίνει δύο δυνατότες. Αυτές είναι μέσω της ιδιότητας του αμειβόμενου αθλητή και της ιδιότητας του επαγγελματία αθλητή.

Ποιά η διαφορά αυτών των δύο;

Στην πρώτη περίπτωση ο αθλητής έχει σχέση εξαρτημένης εργασίας με σωματείο που διατηρεί Τμήμα Αμειβόμενων Αθλητών με υποχρεωτική την ιατροφαρμακευτική του κάλυψη από φορέα του δημοσίου.

Στη δεύτερη περίπτωση οι αθλητές συνδέονται με Αθλητική Ανώνυμη Εταιρεία και έχουν το δικαίωμα απαλλαγής από τη δημόσια ασφάλιση δεδομένου ότι αυτή γίνεται σε μία ιδιωτική εταιρεία.

Κοινώς, ο νόμος τρόπον τινά ορίζει τον έναν ως ‘υπάλληλο του δημοσίου’ και τον άλλο ως ‘ιδιωτικό υπάλληλο’ αφαιρώντας το δικαίωμα και από τους δύο να είναι κυρίαρχοι του εαυτού τους.

Ας ξεφύγουμε όμως λίγο από αυτά και ας δούμε κάποιες άλλες ιδέες που θα μπορούσαν να ενισχύσουν τον αθλητισμό και τους αθλητές.

Καταρχήν μία κίνηση με πολλαπλάσια οφέλη ειδικότερα για την Ανοιχτή Θαλάσση θα ήταν οι σημαντικές μειώσεις αν όχι η πλήρης κατάργηση των φόρων επί των ναυταθλητικών σκαφών.

Ιδανικά κάτι τέτοιο θα έπρεπε να εφαρμοστεί σε κάθε είδους μικρό ιδιωτικό σκάφος είτε είναι μηχανοκίνητο είτε ιστιοφόρο αφού η φορολογία συνεχίζει να παραμένει ανασταλτικός παράγοντας στην απόκτησή του ενώ τα οφέλη που θα προκύψουν για την οικονομία από την συντήρηση και τη χρήση του θα είναι πολλαπλάσια.

Η συγχώνευση μικρών αθλητικών σωματείων, μικρότερων δηλαδή ναυτικών και ιστιοπλοϊκών ομίλων, είναι μία ακόμα πρόταση αφού ο νέος όμιλος που θα δημιουργηθεί θα έχει μεγαλύτερη δυναμικότητα. Αυτό με τη σειρά του θα σήμαινε ένα πιο διευρυμένο πεδίο ανάπτυξης.

Η σύνδεση της κάρτας αθλητή με κάποια προνόμια που θα μπορούσε ίσως να επιτευχθεί με πρωτοβουλία της ΕΙΟ θα μπορούσε επίσης να στηρίξει τους αθλητές. Ειδικές εκπτώσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες από συμβεβλημένες επιχειρήσεις, όπως καταστήματα ναυταθλητικών ειδών, ακόμα και ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια, αλλά και ξενοδοχεία στις μέρες και τις περιοχές διεξαγωγής αγώνων αν μη τί άλλο θα ενδυνάμωναν το αίσθημα του ανήκειν σε μία αθλητική οικογένεια πέραν της ευνόητης διευκόλυνσης που θα παρείχαν στους αθλητές που λαμβάνουν μέρος. Αυτό βέβαια σε καμμία περίπτωση δεν έρχεται σε σύγκρουση με τις ενέργειες που έχει κάνει κατά καιρούς η Ομοσπονδία προκειμένου σε κάποιες διοργανώσεις της να καλύπτει πλήρως τα έξοδα διαμονής και διατροφής των αθλητών.

Επιπλέον, η δυνατότητα εγγραφής συνδρομητών (memberships), ειδικότερα από ομίλους με έντονη δραστηριότητα και πέραν της διοργάνωσης αγώνων θα μπορούσε να φέρει οφέλη τόσο στους ομίλους όσο και τους ίδιους τους αθλητές και αθλούμενους.

Ανά τον κόσμο υπάρχουν πολλοί όμιλοι και Ομοσπονδίες που εφαρμόζουν αυτή την τακτική. Χαρακτηριστικό μάλιστα είναι το παράδειγμα της US Sailing Association όπου ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των εσόδων καλύπτεται από τέτοιου είδους συνδρομές.

Οι συνδρομές αυτές θα μπορούσαν να διαμορφώνονται, ως είθισται άλλωστε, αναλόγως των ιδιαίτερων αναγκών των διαφορετικών ομάδων ανθρώπων, για παράδειγμα φοιτητές, οικογένειες κλπ.

Τέλος, η σύσταση συλλόγων αθλητών ακόμα και σε τοπικό επίπεδο όπου ο αθλητής θα μπορεί να λαμβάνει καταρχήν ενημέρωση επί των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεών του, αλλά και μία πιο ισχυρή εκπροσώπηση στις συζητήσεις γύρω από τα θέματα που τον αφορούν άμεσα είναι ακόμα μία από τις προτάσεις που θα μπορούσαν να θέσουν τις βάσεις για ένα καλύτερο μέλλον του αθλήματος.

Όλα αυτά βέβαια σημαίνουν ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι θα πρέπει να δουν την άναμειξή τους με τον αθλητισμό σε μία πιο ‘επαγγελματική’ βάση ακόμα και αν προσφέρουν τις υπηρεσίες τους αφιλοκερδώς.

Θα πρέπει για παράδειγμα στην ΕΙΟ να υπάρχει κάποιο ειδικό τμήμα που να ασχολείται με τα θέματα ιδιωτών χορηγών και marketing πιο επισταμένα ίσως από ό,τι γίνεται μέχρι σήμερα, αντίστοιχα και στους ομίλους θα πρέπει να ορίζονται συγκεκριμένα άτομα που να ασχολούνται αποκλειστικά και μόνο με αυτόν τον τομέα.

Δυστυχώς η εμπειρία δείχνει πως οτιδήποτε γίνεται στη βάση του ‘δωρεάν’ και της ‘καλής διάθεσης’ είναι καταδικασμένο να φτάσει έως ένα σημείο. Για να μπορέσουμε να το ξεπεράσουμε αυτό θα πρέπει να βρούμε τρόπους που θα οφελούν και τις δύο πλευρές. Και τον όμιλο και τον αθλητή ή αθλούμενο, και την Ομοσπονδία και τον Όμιλο.

Προτάσεις υπάρχουν άπειρες και όσο υπάρχει φαντασία τόσο θα ακούμε νέα πράγματα.

Ε. Μέντη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *