Και μετά την καταιγίδα τί;

Τον τελευταίο χρόνο είδαμε το άθλημα της ιστιοπλοΐας να βάλλεται και το χώρο να διχάζεται. Σπουδαία ονόματα του αθλητισμού τάχθηκαν υπέρ της μίας ή της άλλης πλευράς και επιδόθηκαν σε έναν πόλεμο, μοναδικό θύμα του οποίου είναι ο αθλητισμός.

Στην ευρύτερη συζήτηση που ακολούθησε μετά τις καταγγελίες Κακλαμανάκη τέθηκαν εκατέρωθεν πολλά ζητήματα και το πώς αυτά θα αντιμετωπιστούν είναι κάτι πέραν του αποτελέσματος του δικαστηρίου.

Βασικό σημείο τριβής, πηγή του κακού – όπως και σε κάθε άθλημα άλλωστε όταν συμβαίνουν παρόμοιες διαμάχες – είναι ο οικονομικός παράγοντας. Ας μη γελιόμαστε, τα χρήματα ποτέ δεν είναι αρκετά και πάντα αυτός που αναλαμβάνει τη διαχείριση βρίσκεται στο στόχαστρο, αφού πάντα, και όσο καλή και να είναι αυτή, θα υπάρχουν παράπονα, ίσως ακόμα και ένα αίσθημα αδικίας σε ορισμένους.

Ένα άλλο μεγάλο κενό που φάνηκε να υπάρχει είναι η σημαντική έλλειψη γνώσης και κατανόησης των νόμων και των κανονισμών που διέπουν τον αθλητισμό. Και φυσικά δεν εννοούμε τους κανονισμούς του αγωνίσματος, αλλά τους κανόνες που διέπουν τη λειτουργία των φορέων του αθλητισμού. Ποιές οι αρμοδιότητες ενός ομίλου ή μιας ομοσπονδίας και ποιά τα όρια της ευθύνης τους; Ποιά τα δικαιώματα των αθλητών έναντι αυτών; Απέναντι σε ποιόν είναι υπόλογος ο καθένας και ποιά τα κενά που η ίδια η ΓΓΑ δημιουργεί;

Μήπως τελικά όλη αυτή η γραφειοκρατία που έχει αναπτυχθεί γύρω από τη λειτουργία αυτών των φορέων αποτελεί τροχοπέδη στην ανάπτυξη του αθλητισμού; Για παράδειγμα ακούσαμε περιπτώσεις που η τελική έγκριση από τη ΓΓΑ ενός προϋπολογισμού ή ακόμα και η ίδια η συμμετοχή ενός αθλητή σε μία διοργάνωση να έρχεται μετά την ολοκλήρωση αυτής! Τραγελαφικό κι όμως αληθινό.

Νομίζω έχει γίνει πλέον σαφές σε όλους ότι η πολυπλοκότητα των νόμων και των κανονισμών στη χώρα μας δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από όσα λύνει. Και αυτό δεν αφορά μόνο τις Ομοσπονδίες και τον αθλητισμό, αλλά κάθε τομέα της συναλλαγής μας με το κράτος.

Αυτά και πολλά άλλα ακούστηκαν όλο αυτό το διάστημα. Και θα πρέπει κάποια στιγμή να συνειδητοποιήσουμε ότι η στείρα αντιπαράθεση δεν οδηγεί πουθενά. Η ιστιοπλοΐα είναι – ήταν έστω μέχρι πολύ πρόσφατα – ένα άθλημα που το σέβονταν και το θαύμαζαν όλοι. Ένα άθλημα που αναπτυσσόταν χάρη στις προσπάθειες όλων των παραγόντων και ένα άθλημα που πρόσφερε σημαντικές διακρίσεις στη χώρα μας χάρη στις προσπάθειες των αθλητών της.

Ας ελπίσουμε ότι αυτή η δύσκολη περίοδος δεν θα περιοριστεί στις προσωπικές αντιπαραθέσεις με τα αμφίβολα κίνητρα ορισμένων, αλλά θα γίνει η αφορμή να δούμε τα αντικειμενικά προβλήματα και να αναζητήσουμε τρόπους να τα λύσουμε.

Και σε αυτό θα πρέπει να είμαστε όλοι μαζί και όχι ο ένας απέναντι στον άλλο. Συνεργασία δεν σημαίνει ‘εγώ χτυπάω παλαμάκια κι εσύ χορεύεις’ όποιος και να είμαι εγώ, είτε αθλητής είτε παράγοντας.

Συνεργασία σημαίνει πρώτα απ’ όλα διάλογος.

Είμαστε έτοιμοι να κοιτάξουμε επιτέλους μπροστά;

Πρόσφατα

Στην Αίγινα και μετά το καλοκαίρι: Όλοι οι λόγοι που την κάνουν έναν ιδανικό χειμερινό προορισμό

Αρχαίοι ναοί, μεσαιωνικά κάστρα, βυζαντινά μοναστήρια και ξωκλήσια, Καποδιστριακά και Αρχοντικά κτίρια, αλλά και κατοικίες μιας μεγάλης παρέας καλλιτεχνών του περασμένου και αυτού του αιώνα. Από τον Οκτώβριο μέχρι και

Νέα σύνθεση Δ.Σ. για την Ένωση Μαρινών Ελλάδας

Ολοκληρώθηκαν την Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2021 οι αρχαιρεσίες της Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Μαρινών Ελλάδας με την εκλογή 7 μελών στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης. Πρόεδρος παραμένει ο κ. Σταύρος

Στη 2η θέση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος TECHNO 293 ο Μελέτης Καλπογιαννάκης

Πολύ καλή εμφάνιση πραγματοποιεί ο Μελέτης Καλπογιαννάκης στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της κατηγορίας TECHNO 293 που διεξάγεται στη λίμνη Γκάρντα της Ιταλίας. Στα Youth boys έχουν γίνει 4 ιστιοδρομίες και ο

μοιρασου το αρθρο

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

2 Comments on “Και μετά την καταιγίδα τί;”

  1. Ξαναδιαβάστε τα προηγούμενα άρθρα “γνώμης” που γράψατε για το θέμα αυτό. Είναι λίγο αργά τώρα που κάνατε tack… Τώρα θυμηθήκατε ότι πρέπει να είμαστε όλοι μαζί και όχι ο ένας απέναντι στον άλλο; Όταν ρίχνατε λάδι στη φωτιά και παίζατε 100-0 τη μια πλευρά της αντιπαράθεσης, ήταν για το καλό της ιστιοπλοϊας; Ή μήπως σας είχαν πεί ότι θα φοβηθεί η άλλη πλευρά και θα ανασκευάσει υπό το φόβο του δικαστηρίου; Για να δούμε, τελικά, ποιός θα χρειαστεί να πει τη λέξη που κάποιοι δυσκολεύονται να πουν… Κοντός ψαλμός αλληλούια…

    1. Κανένα τακ. Εμείς δεν θεωρούμε ότι ο κόσμος της ιστιοπλοΐας είναι τόσο επικίνδυνος ώστε να φοβάται κάποιος να στείλει το παιδί του. Αντιθέτως, θεωρούμε ότι στον χώρο υπάρχουν άνθρωποι με όρεξη και ιδέες που μπορούν να ανεβάσουν και πάλι το άθλημα ψηλά στην εκτίμηση του κόσμου. Σε αυτούς απευθυνόμαστε και τους προτρέπουμε να μην αφήσουν την απογοήτευση που δημιούργησε όλη αυτή η κατάσταση να τους κρατήσει πίσω. Εμείς δεν τσουβαλιάζουμε τον κόσμο ρίχνοντάς του ευθύνες που δεν έχει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *