Ιστιοπλοΐα: οι επιθέσεις δεν θα ανακόψουν την ανοδική πορεία της

Φωτογραφία από τον αγώνα Νήσος Ευβοια Regatta 2020
Όταν οι επιθέσεις ενάντια της ΕΙΟ καταλήγουν να βλάπτουν συνολικά το άθλημα της ιστιοπλοΐας ευτυχώς που υπάρχουν κι αυτοί που συνεχίζουν να κάνουν αυτό που γνωρίζουν καλύτερα: έργο

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να κερδίσει κανείς μία εκλογική αναμέτρηση. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για έναν πόλεμο, μία μάχη που ο καθένας επιλέγει τον τρόπο που θα την κερδίσει.

Η παρουσίαση του έργου που έχει προσφέρει ως εκείνη τη στιγμή ο κάθε υποψήφιος, αλλά και η υπενθύμιση στο κοινό των αδυναμιών του αντιπάλου είναι κάποιοι από τους θεμιτούς τρόπους που μπορεί να επιλέξει κανείς για να κερδίσει αυτή τη μάχη μαζί με την παρουσίαση λογικών και εφικτών προτάσεων.

Ωστόσο, καθώς λέγεται ότι στον πόλεμο όλα επιτρέπονται, κάποιοι μπορεί να επιλέξουν άλλα μονοπάτια. Λασπολογία, αήθεις επιθέσεις και διαστρέβλωση της πραγματικότητας είναι πρακτικές που συναντάμε συχνά κυρίως βέβαια στην πολιτική.

Στον αθλητικό χώρο τέτοια φαινόμενα πιθανόν να έχουμε παρατηρήσει συχνότερα στα δημοφιλή αθλήματα, όπως για παράδειγμα το ποδόσφαιρο, αφού εκεί παίζονται πολλά.

Δυστυχώς τους τελευταίους μήνες τα είδαμε να συμβαίνουν και στον χώρο της ιστιοπλοΐας. Βαριές κατηγορίες ειπώθηκαν με τον πλέον επίσημο τρόπο δημιουργώντας ένα κλίμα αμφισβήτησης και ανασφάλειας, όχι μόνο ενάντια στα πρόσωπα τα οποία στόχευαν, αλλά – χειρότερα – συνολικά εις βάρος του αθλήματος.

Και το πιο αδιανόητο; Ο ίδιος ο Υφυπουργός Αθλητισμού αντί να κάνει τις απαραίτητες κινήσεις προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο όπως οφείλει και να στηρίξει έτσι ένα από τα πιο όμορφα αθλήματα, για δικούς του λόγους επέλεξε να λάβει ο ίδιος μέρος σε όλο αυτό. Επί μήνες αναπαρήγαγε καταγγελίες τις οποίες όφειλε να είχε πρώτος ελέγξει και συνέχισε να το πράττει ακόμα και όταν τελικώς οι έλεγχοι αυτοί πραγματοποιήθηκαν και δεν βρέθηκε κάτι που να τεκμηριώνει τις κατηγορίες.

Κίνηθηκε δηλαδή σαν ένας κοινός οπαδός.

Μοναδικός χαμένος όταν συμβαίνουν τέτοια φαινόμενα όμως είναι ο αθλητισμός, ακόμα χειρότερα όταν συμβαίνουν σε μία δύσκολη περίοδο όπως αυτή που διανύουμε λόγω της πανδημίας. Είναι πραγματικά σαν να πυροβολείς στο πόδι έναν κουτσό.

Στα καλά νέα ωστόσο είναι ότι κάποιοι επέλεξαν να μείνουν έξω από όλο αυτό. Αποστασιοποιημένοι από τον οπαδισμό που κατέκλυσε για μία ακόμα φορά τα social media επέλεξαν να κάνουν αυτό που γνωρίζουν καλύτερα: να σκεφτούν πώς θα μπορέσουν να προσφέρουν ουσιαστικά στο άθλημα.

Η πανδημία έφερε αλλαγές στην καθημερινότητά μας, στον τρόπο που σκεφτόμαστε και διαχειριζόμαστε τον χρόνο μας. Αυτά τα νέα δεδομένα κάποιοι τα αξιοποίησαν ήδη. Είδαμε για παράδειγμα αρκετούς ομίλους να διοργανώνουν διαδικτυακές ομιλίες και παρουσιάσεις σε μία προσπάθεια να κρατήσουν ζωντανό το ενδιαφέρον των μελών τους και μάλιστα με αρκετά μεγάλη επιτυχία.

Μένει να δούμε ποιός και με ποιό τρόπο θα μπορέσει να εξελίξει τέτοιου είδους προσπάθειες αλλάζοντας για πάντα τον τρόπο εκπαίδευσης γύρω από το άθλημα, θέτοντας παράλληλα τον πήχη ψηλά για την επόμενη ημέρα.

Η πανδημία μπορεί να μας ταλαιπώρησε και να συνεχίζει να μας ταλαιπωρεί, φέρνει όμως και μία μεγάλη ευκαιρία να δούμε νέα πράγματα στο άμεσο μέλλον.

Ε. Μέντη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *