Ενεργειακός θησαυρός τα υποθαλάσσια ηφαίστεια

Τα υποθαλάσσια ηφαίστεια αποτελούν ένα ξεχωριστό γεωλογικό κεφάλαιο. Η επιστημονική έρευνα έχει δείξει ότι η παρουσία τους παίζει σημαντικό ρόλο στην θαλάσσια ζωή αφού στις περιοχές που βρίσκονται αναπτύσσονται οικοσυστήματα κυρίως γύρω από τις αποκαλούμενες «καμινάδες» τους, τις υδροθερμικές πηγές που παράγουν συνθήκες φιλικές στην ζωή. Μάλιστα μια από τις πιο δημοφιλείς θεωρίες για την εμφάνιση της ζωής στην Γη υποδεικνύει τα σημεία γύρω από τις καμινάδες ως εκείνα που έκαναν την εμφάνιση τους οι πρώτες μορφές ζωής.

Ερευνητική ομάδα στην Βρετανία με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Nature Communications» αναφέρουν πώς η ενέργεια που απελευθερώνουν τα υποθαλάσσια ηφαίστεια όταν εκρήγνυνται είναι τόσο μεγάλη ώστε αν βρίσκαμε τρόπο να την αξιοποιήσουμε θα μπορούσαμε με αυτή να καλύψουμε τις ενεργειακές ανάγκες μιας ολόκληρης πόλης.

Οι ερευνητές κατέληξαν στα συμπεράσματα τους μελετώντας τους μηχανισμούς των υποθαλάσσιων ηφαιστείων, την δυναμική που αναπτύσσεται σε αυτά και γενικότερα τις διεργασίες που οδηγούν στην πρόκληση των εκρήξεων. Με βάση αυτά τα δεδομένα σχεδίασαν προσομοιώσεις τα αποτελέσματα των οποίων έδειξαν ότι οι εκρήξεις των υποθαλάσσιων ηφαιστείων παράγουν τεράστιες ποσότητες ενέργειας.

«Η πλειοψηφία της ηφαιστειακής δραστηριότητας στην Γη συμβαίνει κάτω από το νερό κυρίως σε βάθη πολλών χλμ. των ωκεανών όμως σε αντίθεση με ότι συμβαίνει με τα επίγεια ηφαίστεια είναι εξαιρετικά δύσκολο να γνωρίζουμε ότι συνέβη μια έκρηξη σε αυτές τις περιοχές. Υπάρχουν ακόμη πολλά να μάθουμε για τα υποθαλάσσια ηφαίστεια και την επίδραση που έχουν στο θαλάσσιο περιβάλλον» αναφέρει ο Ντέιβιντ Φέργκιουσον, καθηγητής της Σχολής Γης και Περιβάλλοντος του Πανεπιστήμιου του Λιντς, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Πηγή

Πρόσφατα

Εντυπωσιακές οι πρώτες εικόνες από το Πανελλήνιο του Ν.Ο. Π. Φαλήρου

Από τον ιστορικό Ν.Ο.Παλαιού Φαλήρου και το πανελλήνιο πρωτάθλημα 420 έγινε η επανεκκίνηση της ιστιοπλοΐας και κατ’ επέκταση του ελληνικού ερασιτεχνικού αθλητισμού. Οι 60 αθλητές και αθλήτριες, τηρώντας όλα τα

Το γιώτινγκ “πόλος έλξης” για επενδυτές για τη μαρίνα Καλαμαριάς

Εκ των πραγμάτων ήταν αναγκαία η παράταση έως τις 14 Ιουλίου στην προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη μαρίνα Καλαμαριάς, καθώς υπήρξαν σχετικά αιτήματα από υποψήφιους επενδυτές για να προετοιμάσουν τους

μοιρασου το αρθρο

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *