Οι άνεμοι του Αιγαίου

Οι βοριάδες του Αιγαίου το χειμώνα

Κατά τη χειμερινή περίοδο στο Αιγαίο πέλαγος επικρατούν ισχυροί βοριάδες, οι οποίοι δημιουργούνται χάρη στις χαμηλές ατμοσφαιρικές πιέσεις στην ανατολική Μεσόγειο και στο υψηλό βαρομετρικό των Βαλκανίων.

Σε ένταση, οι βόρειοι αυτοί άνεμοι φτάνουν τα 8-9 Μποφόρ, ενώ συχνά αγγίζουν τα δέκα με τις μεγαλύτερες εντάσεις να σημειώνονται στα στενά του Καφηρέα στο νοτιοανατολικό άκρο της Εύβοιας (Cavo d’ Oro), αλλά και τις Κυκλάδες.

Ο συνδυασμός των δύο αυτών μετώπων έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία στρωματόμορφων νεφών (σύννεφα με οριζόντια ανάπτυξη), τα οποία πολλές φορές δίνουν βροχές ή ακόμη και χιόνια στις περιοχές του Αιγαίου, της Θράκης, της ανατολικής Μακεδονίας, της ανατολικής Στερεάς, στην Εύβοια, την ανατολική Πελοπόννησο και την Κρήτη.

Στις περιοχές του νότιου και δυτικού Αιγαίου, την ίδια περίοδο, εμφανίζεται ο Σιρόκος που οφείλεται στα χαμηλά βαρομετρικά και η ενίσχυση του οποίου είναι προοδευτική. Ο Σιρόκος, που είναι πιο δυνατός στις διαύλους μεταξύ των νησιών, συνοδεύεται από χαμηλά σύννεφα, περιορισμένη ορατότητα καθώς και μετωπικές βροχές.

Τα καλοκαιρινά μελτέμια

Οι ετησίες, όπως ονομάζονταν στην αρχαιότητα τα μελτέμια, είναι εποχικοί άνεμοι οι οποίοι εμφανίζονται κατά τους θερμούς μήνες. Η λέξη μελτέμια προέρχεται από το τουρκικό meltem, που με τη σειρά του προήλθε από το ιταλικό mal tempo που σημαίνει ‘κακός καιρός’.

Τα μελτέμια δημιουργούνται χάρη στο συνδυασμό του θερμικού χαμηλού των Ινδιών που επεκτείνεται έως τη Μέση Ανατολή και τον αντικυκλώνα των Αζόρων, ο οποίος επεκτείνεται στην Ευρώπη. Πρωτοεμφανίζονται δε προς τα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου ως ελαφροί βόρειοι άνεμοι. Είναι οι λεγόμενοι πρόδρομοι και διαρκούν περίπου 2-3 εβδομάδες. Ως και το τέλος του Ιουνίου οι άνεμοι αυτοί πνέουν κατά διαλείμματα και για το λόγο αυτό ονομάζονται διαλείποντες άνεμοι.

Από τον Ιούλιο ως και τα τέλη Αυγούστου τα μελτέμια έχουν τις μεγαλύτερες εντάσεις, οι οποίες μπορεί να ξεπεράσουν ακόμη και τα 8 μποφόρ με μέση διάρκεια από δύο έως τέσσερις ημέρες. Συνεχίζουν δε ως τις αρχές Οκτωβρίου με μέση ένταση τα 6-7 μποφόρ.

Όταν πνέουν οι ετησίες, ο ουρανός είναι αίθριος και η θάλασσα κυματώδης, κάτι που συχνά έχει ως συνέπεια τη διακοπή δρομολογίων των πλοίων.

Τα μελτέμια επηρεάζουν κυρίως το νότιο Ευβοϊκό και το Σαρωνικό, λιγότερο τον Θερμαϊκό και καθόλου το Ιόνιο. Σαν γενικό κανόνα μπορούμε να πούμε πως η ένταση του ανέμου στον Ευβοϊκό πέφτει κατά ένα μποφόρ και 2 έως 3 στον Σαρωνικό από την ένταση που επικρατεί στο Αιγαίο.

Για παράδειγμα, όταν στο Αιγαίο οι άνεμοι πνέουν με 9 μποφόρ, δηλ. με ταχύτητα 41-47 κόμβους, στο νότιο Ευβοϊκό η έντασή τους είναι 8 μποφόρ και στο Σαρωνικό 7-8. Αντίστοιχα, όταν πνέουν με 8 μποφόρ, δηλ. με ταχύτητα 34-40 κόμβους, τότε στο νότιο Ευβοϊκό η έντασή τους είναι 7 μποφόρ ενώ στο Σαρωνικό 5 έως 6. Αν πάλι πνέουν με ένταση 7 μποφόρ, τότε οι εντάσεις που δίνουν είναι 6 και 4-5 για τον Ευβοϊκό και το Σαρωνικό αντίστοιχα. Όταν η έντασή τους πέφτει από τα 5 μποφόρ και κάτω, τότε στο Σαρωνικό επικρατούν οι θαλάσσιες αύρες.

Τα μελτέμια ενισχύονται την ημέρα και η έντασή τους εξασθενεί τη νύχτα, ενώ τις μεγαλύτερες τιμές παρουσιάζουν στο νότιο Αιγαίο και ειδικά στις Κυκλάδες. Μάλιστα, στα νησιά αυτά πνέουν και τα τελευταία πια μελτέμια, τα οποία αποκαλούνται και γραιγώλια του άη Γιάννη, αφού πνέουν γύρω στις 29 Αυγούστου οπότε και τιμάται η αποτομή της κεφαλής του αγ. Ιωάννη του Προδρόμου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *