Εγκρίθηκε η πρώτη ΚΥΑ για τη Μαρίνα Αλίμου

Της Πέννυς Κούτρα

Την έγκριση της ρήτρας και των όρων διαιτησίας όσον αφορά στην απευθείας σύμβαση για την ανάπτυξη της Νέας Μαρίνας Αλίμου υπέγραψαν στις 18 Δεκεμβρίου από κοινού οι υπουργοί Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Τουρισμού, ολοκληρώνοντας έτσι μια ακόμη απαραίτητη διαδικασία ενόψει της παραχώρησης της μεγαλύτερης μαρίνας της χώρας στην Άκτωρ Παραχωρήσεις από την πρωτοχρονιά.

Η έγκριση της ρήτρας επί της ουσίας δημιουργεί την περίμετρο των σχέσεων μεταξύ δημοσίου και παραχωρησιούχου σε περίπτωση ύπαρξης διαφορών για τα επόμενα 40 (+10) χρόνια, διάστημα που εκτείνεται η σύμβαση παραχώρησης.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΚΥΑ προβλέπει πως όλες οι διαφορές που απορρέουν από ή σχετίζονται με τη Σύμβαση (στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι σχετικές με την ύπαρξη, το κύρος ή την καταγγελία της παρούσας Σύμβασης) θα επιλύονται οριστικά σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 867-903 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

Οποιαδήποτε τέτοια διαιτησία θα διεξάγεται στην Αθήνα, και στην ελληνική γλώσσα, ενώ οι διαιτητές θα είναι τρεις. Ο Εκπρόσωπος θα ορίζει έναν διαιτητή, το Δημόσιο ή ο Παραχωρών (ανάλογα με την περίπτωση) θα ορίζει έναν διαιτητή και οι δύο διαιτητές που ορίζονται κατ’ αυτόν τον τρόπο θα ορίζουν τον τρίτο διαιτητή. Σε περίπτωση που η διαφορά σχετίζεται με δικαιώματα και υποχρεώσεις του Δημοσίου και του Παραχωρούντος, το Δημόσιο και ο Παραχωρών θα αντιμετωπίζονται πάντα ως ένα μόνο Μέρος για τους σκοπούς της διαδικασίας ορισμού των διαιτητών.

Διευκρινίζεται ότι ο Παραχωρησιούχος, ο οποίος συμβάλλεται στην παρούσα Σύμβαση ως “τρίτο μέρος”, δεν θα προβάλει καμία αξίωση ούτε θα εκκινήσει διαδικασία επίλυσης διαφορών κατά οποιουδήποτε άλλου Συμβαλλόμενου Μέρους παρά μόνο βάσει της παρούσας Σύμβασης.

H συγκεκριμένη ΚΥΑ είναι η αρχή καθώς μετά την οικονομική συναλλαγή, την υπογραφή της παραχώρησης και την καταβολή των 57,5 εκατ. ευρώ εκ μέρους της Άκτωρ Παραχωρήσεις, αναμένεται η έκδοση των υπολοίπων ΚΥΑ (που απαιτούνται για τη θεμελίωση της σύμβασης), αλλά και η έκδοση των οικοδομικών αδειών και υπόλοιπων εγκρίσεων προκειμένου η επένδυση να εκκινήσει με ορίζοντα ολοκλήρωσης της το 2025.

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *