Ήρθε η ώρα το yachting να γνωρίσει τους Έλληνες

Σε ποιόν δεν αρέσει η άνεση; Όλοι τη θέλουμε, όλοι γι’ αυτήν δουλεύουμε και προσπαθούμε καθημερινά. Η απελευθέρωση της αγοράς τις τελευταίες δεκαετίες, όχι μόνο κατάφερε να βγάλει πολύ κόσμο από τη φτώχεια, αλλά και έδωσε στους πολλούς τη δυνατότητα για πρόσβαση στην πολυτέλεια.

Η εποχή που κάποτε το να έχουμε έγχρωμη τηλεόραση στο σαλόνι μας αποτελούσε είδηση ή αντίστοιχα η αγορά ενός καινούργιου αυτοκινήτου κάπως στο μυαλό μας ήταν συνδεδεμένη με το prestige έχει παρέλθει.

Ο μέσος άνθρωπος μπορεί πλέον να αγοράσει πολυτέλεια. Ο μέσος νέος άνθρωπος έχει μεγαλώσει με τέτοιες ευκολίες στη σύγχρονη εποχή που πολλά πράγματα ίσως πλέον να μη τον συγκινούν. Αλήθεια, πόσους ξέρετε το 2020 να λένε ότι το όνειρό τους για παράδειγμα είναι να κάνουν διακοπές σε ένα καλό ξενοδοχείο με μεγάλη πισίνα; Σχεδόν κανέναν. Άλλα είναι αυτά στα οποία εστιάζουν.

Οι νέοι άνθρωποι στα 20, τα 30 και τα 40 ζούν πιο έντονους ρυθμούς και σίγουρα κάνουν καλύτερη διαχείριση όχι μόνο του χρόνου τους, αλλά και των χρημάτων τους. Ως εκ τούτου αναζητούν εμπειρίες που θα τους συναρπάσουν, που θα τους προσφέρουν την πολυπόθητη χαλάρωση, στο τέλος όμως αυτό που θα έχουν πάρει μαζί τους θα είναι νέες εμπειρίες και έντονες στιγμές δοκιμάζοντας κάτι καινούργιο στη ζωή τους.

Ένα από αυτά θα μπορούσε να είναι η ιστιοπλοΐα. Να ταξιδέψουν, να βραχούν, να κολυμπήσουν, να έρθουν κοντά και να ζήσουν τη μοναδική εμπειρία που μπορεί να προσφέρει ένα σκάφος. Κι όταν έρθει η ώρα, θα δέσουν ή θα φουντάρουν και θα απολαύσουν και την ηρεμία της θάλασσας κάτω από τον ουρανό.

Κι όμως ελάχιστοι είναι αυτοί που απευθύνονται σε αυτούς τους ανθρώπους. Που θα τους μιλήσουν χωρίς περιττά λόγια και με ευθύτητα θα τους πουν ‘300 ευρώ ανά άτομο για μία εβδομάδα’.

Ανακαλύψαμε τα υπέροχα καταμαράν. Πωλούνται ακριβά, προσεγγίζουν την ακτή και δίνουν και ιδιωτικότητα στους επιβάτες με τους άνετους χώρους τους. Πολύ καλή επένδυση – ποιός το αμφισβητεί αυτό; – και πολύ καλή επιλογή για κάποιον που έχει να διαθέσει 10,12 και 15 χιλιάδες ευρώ για μία εβδομάδα.

Τα είδαμε στις τηλεοράσεις, σε συνεντεύξεις, πλυμένα, τακτοποιημένα, έτοιμα να υποδεχτούν τους ταξιδιώτες. Ήταν η πρόταση για τις φετινές μας διακοπές.

Πραγματικά πιστεύουμε ότι μία μέση ελληνική οικογένεια ή παρέα που μπορεί να διαθέσει αυτό το ποσό περίμενε να τα δεί στην τηλεόραση για να τα επιλέξει για φέτος το καλοκαίρι; Μάλλον όχι.

Οι μέση ελληνική οικογένεια ή η μέση παρέα που για πρώτη φορά φέτος λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών θα επιλέξει αυτόν τον τρόπο διακοπών, και κάποιοι από αυτούς θα τον επιλέξουν και του χρόνου ή τη μεθεπόμενη χρονιά, αναζητούν κάτι πιο κοντά στα μέτρα τους.

Ένα monohull, ίσως και λίγο παλιό που θα μειώσει τα κόστη, με έναν skipper που κατά τη διάρκεια του ταξιδιού θα τους πεί και δύο λόγια περισσότερα για το πώς ταξιδεύει ένα σκάφος, που θα τους δώσει την ευκαιρία να το γνωρίσουν καλύτερα και να συνειδητοποιήσουν ότι δεν είναι κάτι το απαγορευτικό είναι αυτό που ψάχνουν οι περισσότεροι.

Σε μία παραλία θα πάω και με το αυτοκίνητο, θα πάω και με το ημερόπλοιο ή με το καϊκάκι. Το καλό πρωινό και τα στρωμένα σεντόνια θα τα βρω και σε ένα ξενοδοχείο. Άλλα πράγματα είναι αυτά που προσφέρει η ιστιοπλοΐα και αυτά θα πρέπει να επικοινωνήσουμε αν ποτέ θέλουμε οι Έλληνες να την αγαπήσουν και με τον έναν ή τον άλλο τρόπο να ασχοληθούν με αυτή, είτε ως χόμπυ είτε ως τρόπο διακοπών στο μέλλον.

Περιμένουμε να δούμε περισσότερες νέες και πιο ευέλικτες προτάσεις από τους επαγγελματίες του χώρου, προτάσεις που θα απευθύνονται στους Έλληνες ταξιδιώτες του αύριο.

Ε. Μέντη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *